Centar globalne moći: Misteriozna Hitlerova banka danas je najvažnija na svijetu!

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 18:16 Zanimljivosti A A A Times Arial
Centar globalne moći: Misteriozna Hitlerova banka danas je najvažnija na svijetu!

Bank for International Settlements (BIS), misteriozna banka iz Švicarske, uspostavljena je kako bi pripazila na isplate ratne odštete nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Međutim, u knjizi Baselski toranj, britanskog autora Adama LeBora tvrdi se da je ista ta banka bila tajnoviti, ali i kritično važni, utjecaj na svjetsko gospodarstvo posljednjih osamdeset godina.  

Danas je BIS najvažnija banka na svijetu, uvjeren je LeBor. Banka bez ikakvog sustava kontrole i nadgledanja, a već desetljećima stoji u centar globalne mreže novca, moći i tajnog utjecaja na čitav svijet.

New York Times napominje da BIS doista ima zanimljivu i dugu historiju, a posebno je zanimljivo da je BIS redovito bio negdje u blizini prelomnih događaja. Bili su tamo kad je američko tržište dionicama propalo još tamo negdje u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Bili su aktivni igrači u Drugom svjetskom ratu, a bili su i autori samih početaka europske monetarne unije.

Ipak, važno je napomenuti da BIS ipak nudi važne lekcije nedostatka morala u nekim finansijskim institucijama i zbog toga je bitno bolje kontrolirati međunarodni tok novca.

BIS je nastala u tajnosti tridesetih godina prošlog stoljeća, a djelomično je za njen nastanak zaslužan i slavni bivši guverner engleske centralne banke Montagu Norman. On je htio osnovati novu banku koja će poslužiti kao mjesto za sastanke guvernera centralnih banaka, daleko od očiju javnosti, daleko od političke kontrole.

Objeručke je tu ideju prihvatio Hjalmar Schacht, danas pomalo zaboravljeni šef Reichsbanka u vrijeme najvećeg rasta nacističke ekonomije. Dok je Schacht dogovarao smanjenje ratne odštete, dok je pokušavao dići njemačku ekonomiju na noge, istovremeno je pomagao Adolfu Hitleru u izgradnji njemačkog ratnog stroja koji će pokoriti veći dio Evrope samo nekoliko godina kasnije.  

Hitler je bio toliko oduševljen Schachtovim uspjesima da je jednom prilikom rekao:

"Čak i u finansijskom svijetu pokazujemo da je inteligentni Arijevac sposobniji od Židovskih kolega".

Početak Drugog svjetskog rata označio je i početak najsramnijeg razdoblja u historiji banke, a možda i čitavog bankarstva. Švicarska je tada službeno bila neutralna, a samim time je i Basel te BIS ostao neutralan. Međutim, BIS je puno više poslovao s nacistima. Omogućili su im trgovinu zlatom ukradenom iz okupiranih država, ali i pokradeno od žrtava logora smrti, što je pak omogućilo Reichu kupovinu sirovih materijala i nastavak rata.

Saradnja im je išla tako dobro da je jedan od šefova Reichsbanka izjavio da je BIS jedina inostrana podružnica njemačkog bankarstva. Američki predsjednik BIS-a, Thomas McKittrick redovito je davao nacistima informacije o ekonomiji i finansijskim planovima ostalih država i nije mu nimalo smetalo da je Hitlerov lični bankar.

Sve je to banka preživjela, a od šezdesetih godina prošlog stoljeća je pomagala u stvaranju evropske monetarne unije, ali sada veću vžnost ima Europska centralna banka koja služi kao savjetnik i kontrolor centralnim bankama država koje koriste euro kao valutu - prenosi Express.hr.

 Autor: A. Z.
Preporučujemo vam