Bosansko Petrovo: Nastavlja se štrajk uposlenika u OŠ “Vuk Karadžić”

Maksimović: Hoćemo v.d. direktora s kim možemo raditi i komunicirati

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 17:15 Novosti A A A Times Arial
Maksimović: Hoćemo v.d. direktora s kim možemo raditi i komunicirati
H. Čalić (Kolektiv škole i dalje u štrajku)

I poslije sastanka s ministrom prosvjete i kulture RS Danetom Maleševićem i sindikalnom organizacijom OŠ "Vuk Karadžić" iz Bosanskog Petrova, nije pronađeno rješenje, pa je štrajk uposlenika škole sa dugom tradicijom, koja broji 200 učenika, nastavljen i danas.

Do štrajka je došlo prije deset dana, kada je Ministarstvo prosvjete i kulture RS za v.d. direktora OŠ "Vuk Karadžić" postavilo nastavnika tjelesnog odgoja Davorina Adamovića, koji se, kako je navedeno u saopćenju sindikalne organizacije ove škole, nije ni prijavio na konkurs koji je još u aprilu ove godine raspisao Školski odbor.

Strasti među uposlenicima su se uzburkale posebno kada je jedan odani kadar DNS iz Doboja zaprijetio da će na mjestu direktora škole biti Adamović, ili će on srušiti školu. Tada su se roditelji (njih 90 posto) solidarisali s nastavnicima i svoju djecu više ne šalju u školu. Tako je i sve do današnjeg dana.

- Mi smo bili kod ministra Maleševića. Ne vjerujemo u ono što nam je obećao, jer jedno je obećao nama-štrajkačima, a drugo pričao medijima. Mi tražimo da se da saglasnost za v.d. direktora škole za bilo koju osobu s kojom ćemo moći raditi i komunicirati - kaže predsjednica sindikata škole u Bosanskom Petrovu Vanja Maksimović.Autor: H. ČALIĆ
Preporučujemo vam