Otkriveno zašto letenje avionom nije zdravo

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 16:58 Zanimljivosti A A A Times Arial
Otkriveno zašto letenje avionom nije zdravo
Foto: Ilustracija

Naučnici sa Univerziteta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica, kao i problema sa disanjem i vidom, koji se javljaju kod posade u avionima.

Naime, putnike u avionima bi trebalo upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni vazduh u avionu može prouzrokovati ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail. Istraživanje je sprovedeno na više od 200 aviona i pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog vazduha u kabinama letjelice.

Naučnici sa Stirlinga otkrili su i uzrok hroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica, pa do problema sa disanjem i vidom.

- Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i vazduha u avionima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tečnosti koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji ima posledice - rekla je dr Susan Mikelis.

Istraživači su analizirali dvije posade aviona koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65% imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u avionu u kojem je curilo ulje, 75% posade imalo je neke od simptoma, piše telegraf.rs.

Naučnici tvrde kako su najveći uzroci takozvanog aerotoksičnog sindroma organofosfatne hemikalije koje se koriste u mlaznim motorima.



Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam