KOLUMNE

Lažna radikalizacija

Piše

8.9.2017

Kao da već postaje redovna dnevna aktivnost nekoga sa Zapada da Bosnu i Hercegovinu apostrofira kao „uporište radikalnog islama“. Zabrinjavajući trend poprima razmjere histerije.

Objede na račun Bošnjaka, autohtonog evropskog naroda, odavno su izgubile dodir s realnošću i zdravim razumom. Prednjači u tome, u posljednje vrijeme, manje ili više zvanični Zagreb. Turistička sezona je završena i od omiljenih gostiju, BiH i njen najbrojniji narod mogu se prevesti u mjesto opasnog življenja i za sebe i za susjede.

Neko kao da Boga moli za belaj! Iako ga nema, nema ni ozbiljnih naznaka da će ga biti, on se stalno provocira!

A belaja nema ponajviše, ako ne i isključivo, zato što Bošnjaci nisu tome skloni i s dubokim prezirom sve jače odbacuju nametanje nove ludačke košulje (nakon dejtonske), one radikalizma. Istina, ima radikala i u BiH. Budala i krivih drva nikad neće nestati. Ali se iz Zagreba nepostojeći, drastično predimenzionirani problem pokušava neštedimice gasiti benzinom.

Kao da neko kroz priču o „hiljadama selefija i njihovih pristaša“ želi postati „tutor“ BiH. E, neće moći! Iako je ova država godinama izložena specijalnim ratovima stranih faktora, uključujući i hrvatski, ona je suviše žilava i jaka da bi joj se moglo podmetnuti kukavičije jaje utočišta za radikale i teroriste.

Uostalom, nije li BiH prva usvojila izmjene zakona kojima se zatvorom kažnjava odlazak na strana ratišta!? Besmislicama o radikaliziranju Bošnjaka samo se pomaže „našim“ budalama.

Ako je i Hrvatskoj stalo da se prevenira opasnost radikalizma, onda se i ona treba uključiti u izgradnju moderne države, obogaljene dejtonskom strukturom. A ne da potpiruje specijalni rat i pujda svoje balkanske špijune ovdje.

Mi možemo prigovoriti Bakiru Izetbegoviću, kao „prvom u Bošnjaka“, svašta. On svojim djelima izdašno pomaže specijalni rat koji se vodi protiv Bošnjaka. Ali, on ovdje nije jedini i uskoro mu istječe politički rok trajanja. BiH je prepuna sagovornika s kojima se o pitanju mogućeg radikalizma može otvoreno pričati i odlučno djelovati.

Ako zvaničnu Hrvatsku brine „radikalizacija“ BiH, neka objavi spiskove mudžahedina koje nam je 1993. godine, kada u ovu državu ni ptica nije mogla ući, poslala!

Vezane vijesti