ČLANAK NIJE OBJAVLJEN

TRUDNOĆA I POROD

Magazin "Azra" | Doživjele ste spontani pobačaj? Opustite se, velike su mogućnosti da ćete ponovo ostati trudne

Azramag.ba

7.9.2017

Uz neplodnost, spontani pobačaj još je jedan od problema s kojima se suočavaju žene na putu do roditeljstva. Često njegovi uzroci nisu poznati, no, u nekim slučajevima moguće je utvrditi razlog zbog kojeg je došlo do gubitka ploda. Informirati se i educirati je jako bitno, jer tako ćete na vrijeme znati koje korake poduzeti, piše portal Azramag.ba.

Nekoliko mjeseci nakon što sam rodila prvo dijete, poželjela sam ponovo, i po mogućnosti što prije, ostati u drugom stanju, kako među djecom ne bi bila velika razlika u godinama. Presretna sam bila kada je test pokazao da sam trudna. Međutim, i prije nego što sam imala priliku lijepu vijest podijeliti sa suprugom (budući da je putovao izvan zemlje), doživjela sam spontani pobačaj. Bila sam u petoj sedmici trudnoće. Riječi utjehe mog opstretičara, kako se polovina trudnoća potvrđenih testom, završi pobačajem tokom prvog tromjesečja, nisu ublažile moju tugu. Utjehu sam pronašla u jednoj drugoj statistici koju sam istražila, a to je da je u većini slučajeva pobačaj, zapravo, jednokratna pojava.

 Građa maternice

Nisam saznala zašto sam izgubila bebu, ali je dobra vijest da sam, dva mjeseca nakon toga, ponovo ostala trudna. Drugo dijete, djevojčicu, rodila sam dvije sedmice nakon drugog rođendana njenog brata. I desilo se da mi se ostvarila želja da razlika u godinama među njima nije velika. Ovo je samo dio ispovijesti majke na specijaliziranom portalu za mame i trudnice (parenting.com). Ispovijest pjevačice Pamele Ramljak, koja je nedavno otvoreno progovorila o gubitku bebe, zbog trombofilije, skrenuo je pažnju domaće javnosti na statistiku o pobačajima, kao još jednom problemu, uz ranije objašnjenju neplodnost, s kojim se žene suočavaju na svom putu do roditeljstva. Pojašnjavamo vam samo najčešće razloge koji dovode do njega kao i načine kako da ih prebrodite.

Spontani pobačaj je, prema definiciji, gubitak trudnoće prije navršenih 20 sedmica gestacije, odnosno bebe manje od 500 grama tjelesne mase. Gotovo 60 posto spontanih pobačaja dešava se zbog kromozomskih abnormalnosti, odnosno poremećaja broja ili strukture kromosoma kod ploda. Ukoliko imate jedan spontani pobačaj, treba biti strpljiv, velika je vjerovatnoća da ćete uskoro ponovo zatrudnjeti i roditi zdravu bebicu. Međutim, ukoliko se spontani pobačaj ponovi, potrebno je uraditi brojne analize kojima se može utvrditi uzrok. U nekim slučajevima roditelji su ti koji imaju kromosomsku abnormalnost koja se na njima ne ispoljava, ali može spriječiti nastavak uredne trudnoće – pojašnjava dr. Maja Šlaković.

Drugi najčešći uzrok, nastavlja ona, odgovoran za 10-15 posto spontanih pobačaja, jesu abnormalnosti u građi maternice, koje mogu biti urođene ili stečene. Urođene abnormalnosti materice su septum-pregrada unutar materice, zatim jednoroga ili dvoroga materica. Do spontanog pobačaja dolazi radi nemogućnosti embrija da se pravilno implantira ili ako se čak implantira, ne može se uspostaviti pravilna placentacija neophodna za prehranu i preživljavanje embrija. U stečene abnormalnosti spadaju miomi, priraslice u materištu nastale kao posljedica kiretaža ili upalnih procesa, endometrioza itd. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom, i većinu ovakvih abnormalnosti moguće je odstraniti hirurškim putem.

 Podvezivanje grlića

Inkompetentan grlić, oslabljen grlić koji se prerano skraćuje i otvara, također je problem koji dovodi do spontanog pobačaja, nakon uspostavljene dijagnoze može se uraditi intervencija koja se naziva serklaža, tj. podvezivanje grlića, te na taj način povećati mogućnost nastavka trudnoće do termina.

Određena imunološka stanja kao što su antifosfolipidni sindrom, neupalna autoimuna bolest, odnosno stečena trombofilija, spadaju u moguće uzroke spontanih pobačaja. Ukoliko se prepozna i liječi, prognoza za trudnoću je dobra.

Trombofilija kao urođena sklonost ka prekomjernom zgrušavanju krvi nije zanemariva kao potencijalni razlog gubitka trudnoće. Riječ je o mutaciji jednog ili više gena odgovornih za zgrušavanje krvi. Testiranja se vrše iz uzorka krvi, a liječenje se provodi upotrebom niskomolekularnog heparina tokom čitave trudnoće i šest sedmica nakon porođaja.

 Nije nemoguća misija da zatrudnite s dijabetesom

Žene sa slabo kontroliranim dijabetesom imaju signifikantno veći rizik za gubitak trudnoće kao i fetalne malformacije. Međutim, pravilno liječenje, odnosno normalizacija nivoa šećera u krvi prije trudnoće, kao i pravilno liječenje u trudnoći znatno smanjuju rizik od gubitka trudnoće kao i nastanka fetalnih anomalija.