GLOBUS

Mogerini: EU za sankcije Pjongjangu

Federika Mogerini ( AFP)

(D. K.)

7.9.2017

Šefovi diplomatija Evropske unije dogovorili su se da počnu rad na novom paketu sankcija usmjerenih protiv Sjeverne Koreje.

EU poručuje da podržava Vijeće sigurnosti UN u donošenju oštrijih ekonomskih mjera protiv Pjongjanga, kao i da je cilj sankcija otvaranje političkog dijaloga o nuklearnom razoružavanju Korejskog poluostrva.

- Dogovorili smo se da podržimo Vijeće sigurnosti UN u donošenju novih mjera u oblasti ekonomskih sankcija protiv Sjeverne Koreje. Istovremeno, radit ćemo na tome da treće države u potpunosti primijene tu odluku Vijeća sigurnosti, kakva god ona bila - poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ona je nakon prvog dana neformalnog sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova EU u Talinu rekla da su se evropski ministri saglasili da doprinesu novoj odluci Vijeća sigurnosti UN uvođenjem autonomnih mjera EU čija priprema treba da počne.

Sav pritisak, kada je riječ o sankcijama UN i EU, jeste u cilju da se otvori diplomatski dijalog koji trenutno ne postoji - naglasila je Mogerini, prenosi Tanjug.

Ponovila je da sankcije nisu cilj same po sebi, već sredstvo za otvaranje političkog dijaloga.

- EU se zalaže za politički dijalog koji će voditi potpunom nuklearnom razoružavanju Korejskog poluostrva - zaključila je Mogerini.