GLOBUS

Trampov sin priznao: Sreo sam se s ruskom advokaticom zbog Hilari Klinton

AFP

Avaz.ba

7.9.2017

Najstariji sin američkog predsjednika Donald Tramp Mlađi izjavio je da je prihvatio sastanak s ruskom advokaticom u junu prošle godine.

On je istakao da je to uradio jer ga je zanimalo da li ona ima kompromitujuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji njegovog oca Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Tramp Mlađi svjedočio je iza zatvorenih vrata pred Odborom za pravna pitanja američkog Senata, gdje je rekao da je od ruske advokatice Natalije Veselnicke želio da dobije informacije o "sposobnosti" Hilari da obavlja funkciju predsjednika SAD-a, prenosi "New York Times".

Ovaj američki list  dobio je kopiju svjedočenja Trampa Mlađeg, koji je danas izjavio da na tom sastanku nije saznao nikakve značajne informacije, kao i da nije imao nikakve veze s nastojanjima ruske vlade da utječe na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u.

Tom sastanku u "Tramp kuli" u junu 2016. godine, pored najstarijeg sina američkog predsjednika Donalda Trampa i Veselnicke, prisustvovali su i zet predsjednika SAD i savjetnik u Bijeloj kući Džared Kušner (Jared Kushner), šef Trampove predsjedničke kampanje Pol Manafort (Paul Manafort) i drugi.

Odbori američkog Kongresa istražuju rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016. godine i eventualnu povezanost Trampovih saradnika s Rusima.