NOGOMET

Svakog gosta dva sata dosta: Novi Atletikov stadion krije jedno tajno oružje

Avaz.ba

7.9.2017

Prekrasan novi Atletikov (Atletico) stadion Wanda Metropolitano, službenu premijeru imat će 16. septembra, kada će u 4. kolu La Lige na njemu gostovati Malaga.

Atletico je prva dva kola već igrao u gostima, a u subotu će gostovati i kod Valencije jer teren novog stadiona još nije bio spreman. Ipak, klub je na službenim stranicama objavio da su sve pripreme gotove i da novi stadion kapaciteta 68.000 gledalaca spremno čeka otvaranje. 

Atletico je objavio i time-lapse video postavljanja terena koji je jedan od najmodernijih u Evropi. 

Radnici ga postavljaju od decembra prošle godine, drenaža je zadnje čudo tehnike, a o travi brine čak 48 prskalica koje se pale po potrebi i zalijevaju teren. Grijanje održava teren na konstantnoj temperaturi, a postavljena je i umjetna rasvjeta kako bi trava stalno mogla rasti.

Također, Atletico se odlučio i na još jedan veliki korak. Teren će biti dimenzija 109 x 71 metar, što će ga činiti najvećim terenom u Španiji i jednim od najvećih u Evropi. Suprotno urbanom mitu da Camp Nou ima najveći teren, Barcin stadion raspolaže s uobičajenih 105 x 68 metara, koliki je i teren na Santiago Bernabeuu, Allianz Areni, Old Traffordu, San Siru, Juventus Stadiumu i velikoj većini ostalih evropskih stadiona. Dimenzija 105 x 68 ujedno je i preporučena veličina terena od strane Fife.

Tako će teren na Wanda Metropolitanu biti veliki adut Atletiku i čak 600 kvadratnih metara veći površinom od ostalih terena. Preskočit će i stadion Elchea, koji je sa 107 x 68 metara držao titulu kluba s najvećim terenom u Španiji. Osim terena, Atletico je predstavio i ogromnu svlačionicu prve ekipe. Atletiko je do ove godine igrao na Vicente Calderonu, stadionu koji je bio dom kluba od 1966. godine i koji će biti sravnjen sa zemljom. Wanda Metropolitano koštao oko 240 miliona eura.