Turski specijalitet

Sultan kebab sa bešamel sosom

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 09:31 Porodica i zdravlje » Recepti A A A Times Arial
Sultan kebab sa bešamel sosom
Idealno jelo

Tursko jelo koje se služi nekome koga hoćete da fascinirate svojim kuharskim umijećem,

Sastojci (za 4 osobe):

250 g teletine od buta isječene na komadiće

4 kore za pitu (da ne budu previše tanke)

100 g graška

1 krompir isječen na kockice

1 mrkva isječena na kockice

1 glavica luka isjeckana na kockice

3 čehna bijelog luka, izgnječena

1 kašičica paradajz pirea

pola čaše vode

1 kašika maslaca

sol

biber

Za bešamel:

1 čaša mlijeka

1 kašika brašna

1 kašika maslaca

Sol

Biber

I još...

100 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Skuhati meso, zasebno zagrijati maslac, dodati luk i kratko propržiti, potom spustiti kuhano meso i pržiti dok ne porumeni. U to dodati bijeli luk, mrkvu, krompir i grašak pa nastaviti s prženjem. Pred kraj dodati paradajz pire razmućen u malo vode, posoliti, pobiberiti i dinstati dok povrće ne omekša. U međuvremenu napraviti bešamel: zagrijati maslac i na njemu propržiti brašno, ali paziti da ne požuti. Potom naliti mlijekom i kuhati dok se ne zgusne, uz stalno miješanje. Na kraju bešamel začiniti po želji.

sultan-priprema

Najbolje će poslužiti puding zdjelica

Uzeti jednu koru i njome obložiti pogodnu činijicu (ne mora da bude ravno), u to staviti fil od mesa i povrća pa zatvoriti krajeve.

sultan-priprema1

Paketiće staviti na podmazan pleh

Pažljivo okrenuti činiju i paketiće staviti na podmazan pleh. Tako napraviti četiri komada, svaki  premazati bešamelom i posuti rendanim kačkavaljem. Sultan kebab peći 20-25 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Prijatno.

 

 



Autor: M. B.
Preporučujemo vam