BIH

Sjednica Predstavničkog doma prekinuta tokom rasprave o Pelješkom mostu, nastavak 13. septembra

S. D.

7.9.2017

Zbog ranije preuzetih obaveza Kolegija, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH prekinuta je danas tokom rasprave o aktivnostima u vezi Pelješkog mosta.

Rasprava o ovoj i drugim tačkama dnevnog reda s današnje sjednice bit će nastavljena u srijedu, 13. septembra.

Prekidu sjednice prethodila je burna rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i Izvještaju o aktivnostima na realiziranju projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5c.

Hronologiju informacija koje su se u posljednje vrijeme pojavljivale u medijima o ovoj temi, te razloge zašto je inicirala ovu raspravu iznijela je zastupnica DF-a Hanka Vajzović, koja je i podnosilac inicijative za razmatranje ove teme.

Vajzović je istakla da ništa od informacija koje je tražila kao ni odgovore na brojna pitanja nije dobila. Ona je iznijela niz kritika na odgovore koje je dobila iz Minsitarstva prometa i komunikacija BiH.

- O samom izvještaju bi se moglo svašta kazati, ali ću ipak skrenuti na jedan važan detalj objavljen u medijima 10. juna 2017. godine, govori se da je iz Ministarstva došao dokument sa zaključcima izglasavanjem ovog dokumenta i zaključak BiH bi službeno dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta“. U vrijeme podnošenja inicijative nisam imala namjeru podvlačiti crtu i ulaziti u meritum oko otvorenog mora, konvencija i slično. U međuvremenu sam se dobro obavijestila o svemu – kazala je Vajzović.

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Ismir Jusko izjavio je da otvorena komunikacija može pomoći da se prevaziđu probleme.On je rezolutno odbacio sve kako je kazao neistine i apsolutno netačne informacije o tome da je on sebi priskrbio ili iskoristio bilo kakve ovlasti u vezi Pelejškog mosta.

- Dali ste poluinformaciju. Kada sam u Neumu razgovarao s gospodinom Butkovićem za razliku od gospodoina Matanovića koji se nikada nije sastaio za 240 dana svog mandata ,iako ja svog kolegu ne bih spomenuo ali tjerate me da to kažem. Kada smo se sastali u Neumu,gospodin Butković i ja matična tema je bio Svilaj, koji je šest i po godina čekao kojeg je također mogao pokrenuti ministar Matanović i svi koji su bili prije njega, ja sam to pokrenuo za dva mjeseca i Svilaj se radi u punom kapacitetu,a vi to ne spominjete. S druge strane, niti sam, niti bi išta što je vezano za projekte poput ovoga potpisao niti uradio bez saglasnosti Vijeća ministara i Predsjedništva BiH .Pogledajte izjavu u medijima, ne u jednom nego u više medija kada sam dobio informaciju rekao sam:Niti jedan ministar nema ekskluzivno pravo da donosi odluku o ovom pitanju, tako ni moja malenkost. O ovome može odlučiti Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Ono što mogu sigurno reći kada su u pitanju aktivnosti odgovorno stojim, da se nisu dešavale 10 godina. Kada govorim o aktivnostima, govorim da li su se ikada srele delegacije od 2007. godine . Nikada nije otvorena korespodencija o tom pitanju. Naprasno je prekinuta korespodencija i jednostavno tek sad otvaramo to pitanje i ja se stavljam na raspolaganje PSBiH za sve instrukcije koje mi date . Niti sam potpisao, niti donio odluku i ne želim da mi se imputira da sam uradio nešto kontra države. Ja sam državni miniitar i u potpunosti zastupam interese države - kazao je Jusko.

Amir Fazlić, šef Kluba SDA kazao je da 24 poslanika predlažu Deklaraciju, te je iščitao osnovne odredbe.

- Pozivaju se nadležni organi RH i Evropske unije da se uključe u bilateralne razgovore sa BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru – kazao je između ostalog Fazlić.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ BiH) kazao je da je HNS usvojio da je izgradnja Pelješkog mosta ne samo interes Republike Hrvatske, već i BiH, a posebno Općine Neum i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Istakao je da je nepotrebna bila kakva politička haranga jer se ne vodi računa o interesima građana BiH. On je kazao da Hrvatskoj pomoć BiH nije uopće potrebna jer mi često ne možemo ni svoje probleme riješiti.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da BiH brani prava građana da poštuju svoje susjede i da ih vole ističući kako su to naši najbolji prijatelji. Optužio je opoziciju tačnije Sašu Magazinovića i Denisa Bećirovića da su BiH zavadili sa svima i da će državu zavaditi i sa Evropskom unijom.

Šemsudin Mehmedović,poslanik SDA također je kazao da je posljednjih godina napravljeno niz propusta kada je riječ o utvrđivanju granica i da se zbog toga niko ne treba osjećati prozvanim, jer se govori o nekoliko mandata.