BIH

Nisu stigli svi odgovori na Upitnik EU: Probijen još jedan rok na evropskom putu BiH

Rok za finaliziranje odgovara na Upitnik EU bio 1. septembar

Piše: K. KEŠMER

7.9.2017

Još jedan rok na evropskom putu BiH je probijen. Nakon što je na jednoj od posljednjih sjednica Vijeća ministara BiH konstatirano da postoje određeni problemi u prikupljanju odgovora na Upitnik EU, ali da se ipak očekuje da će svi biti finalizirani do 1. septembra, to se, kako saznaje „Dnevni avaz“, nije desilo. 


Ključni dio


Potvrđeno nam je to i iz Direkcije za evropske integracije BiH (DEI). Kako nam je rečeno, Direkcija je odradila svoj dio posla, odnosno pripremu doprinosa za cjelovit odgovor BiH, ali nedostaje ključni dio – odgovori.


- Tehnička finalizacija odgovora (konsenzus o sadržaju odgovora, metodološko ujednačavanje, dostava nedostajućih informacija, referiranje na izvore) posao je radnih grupa u sistemu koordinacije – rečeno nam je iz DEI-ja.

U kratkoj izjavi za „Avaz“ direktor DEI-ja Edin Dilberović pojasnio je da se čekaju konkretne informacije radnih grupa te da se očekuje da će one svoje izvještaje poslati do kraja sedmice.


- Mi ćemo najverovatnije u ponedjeljak znati koliko odgovora imamo i koliko je onih neusaglašenih. Do tada, nemamo konkretne informacije – kazao je Dilberović.



Nakon toga će se, kako nam je rečeno, donijeti odluka o daljnjem postupanju, odnosno o novim rokovima i načinu na koji će odgovori biti usaglašeni.



No, ipak, možda i najveći problem mogla bi biti finalizacija odgovora, odnosno usaglašavanje sa svim nivoima vlasti, a s obzirom na to da je do sada odugovlačenjem dostavljanja odgovora RS znatno usporila cijeli proces, nije nemoguće da ovaj entitet pronalaženjem „spornih“ odgovora nastavi kočiti konačno odgovaranje.


Dilberović: Konkretne informacije

Dugotrajni proces

Nadalje, tek nakon tog posla slijedi dugotrajni proces prevođenja prikupljenih i usaglašenih odgovora. 



Ranije je objavljeno da je za prijevod 3.242 pitanja potrebno oko 85 prevodilaca, a nakon dva neuspjela javna poziva koja je DEI raspisao za agencije odlučeno je da se ovaj posao povjeri samostalnim prevodiocima, a sve će koštati 600.000 KM. Na javni poziv prijavilo se njih 200.


1.000 ljudi radi na tome, to otežava proces



Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara, u procesu su uočene poteškoće kao što su probijanje rokova od radnih grupa, nedostavljanje informacija i propisa, a suština problema leži u glomaznosti i nepraktičnosti samog Mehanizma koordinacije, odnosno što u cijelom procesu učestvuje više od 1.000 ljudi!



- Teško je sastaviti sve ljude za isti sto i dogovoriti nešto, ali, uprkos tome, mislim da radimo odličan posao. Direkcija svoj posao obavlja – naveo je Dilberović, ističući da će podatke o prikupljenim odgovorima imati početkom iduće sedmice.