Kombijem gazio ljude kod džamije u Londonu: Najmanje jedna osoba poginula, više povrijeđenih

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 07:44 Globus » Evropa A A A Times Arial
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9

Jedna osoba je poginula, a više je povrijeđeno kada je sinoć jedna osoba vozilo usmjerila na pješake na trotoaru nedaleko od džamije Finsbury Park u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije.

Prema saopćenju londonske policije, policiji je dojavljeno oko 20 minuta iza ponoći da je vozilo udarilo pješake nedaleko od džamije u sjevernom Londonu.

Policija je saopćila da je osumnjičeni za napad nakon hapšenja odveden na psihijatrijski pregled, javljaju britanski mediji.

Premijerka Theresa May je kazala kako se događaj tretira kao teroristički napad, dok je Muslimansko vijeće Britanije saopćilo kako se vozač namjerno zaletio među vjernike.

- Ovo je primjer nasilne islamofobije - kazali su u saopćenju.

 

Većina građana koji su se u tom trenutku zatekli ispred džamije zapravo su odlazili kućama nakon večernje molitve.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan kazao je da će do kraja mjeseca ramazana na ulicama patrolirati veći broj policajaca, a građane je pozvao da ostanu mirni.

 

Slični događaji u Londonu su se dogodili početkom juna te u martu ove godine.

Londonski most je 3. juna bio poprište napada kada su trojica napadača ponajprije kombijem zgazili više ljudi, a potom napad nastavili noževima izavši iz vozila. Pored trojice neutralisanih napadača, poginulo je osam osoba.

U martu je na mostu Westminster napadač identifikovan kao Adrian Russel Ajao udario pješake pri brzini od 120 kilometara na sat, a zaustavio se na policijskoj barijeri, gdje je najprije nožem povrijedio policajca, a potom je i ubijen. Poginulo je šest osoba.Autor: Am.K.
Preporučujemo vam