Ličnost dana Mustafa ef. Muharemović

Sigurna adresa za povratnike

Objavljeno: 19. 06. 2017 - 07:00
Sigurna adresa za povratnike

Malo je onih koji svojim znanjem, radom, odricanjem, ali, prije svega, finom naravi čine sve da bi život Bošnjaka koji su se vratili u Republiku Srpsku učinili što smislenijim, kao što to rade pojedini vjerski službenici.

Jedan od onih, koji je od početka povratka u Zvornik, skupa s rahmetli Fadilom Banjanovićem, bio adresa za sve probleme, muke, ali i radosti povratnika, svakako je Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik. Za njegovog su mandata u Zvorniku obnavljane stare i građene nove džamije, kao i drugi vjerski objekti, ali i obnavljan i građen vjerski i kulturni život Bošnjaka.

Zahvaljujući povjerenju Muftijstva tuzlanskog, ali i mnogobrojnih Zvorničana, Mustafa ef. Muharemović je, između ostalog, već 15 godina nosilac aktivnosti kulturno-vjerske manifestacije ''Dani Hasana Kaimije'', u čijim su sadržajima mjesto našli učesnici svih vjera i svih nacija.

O kakvom čovjeku je riječ, pokazao je to i u subotu na Kula Gradu, kada je na iftar u lokalnu džamiju, skupa s glavnim imamom Zvornika, pozvao i muslimane i hrišćane koji su se tu zatekli, moleći ih da se svi osjećaju „kao u svojoj kući“.

Mustafa ef. Muharemović pripada onoj vrsti vjerskih službenika koji u gradu u kome su ponikli, u njemu službovali prije, a i poslije rata, svojom mudrošću i odmjerenošću čine mnogo na normalizaciji međunacionalnih odnosa.
 

 Autor: A. H.