BIH

Prva grupa vjernika jučer sletjela u Sarajevo | Zolota: Nisam mogla sakriti suze kad sam ugledala Kabu

Zolota: Nemoguće je to opisati ( F. Fočo)

N. KATICA

7.9.2017

Prva grupa bh. hadžija sletjela je jučer popodne na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a dočekali su ih presretni članovi porodica i prijatelji. Na aerodromu u Džedi u Saudijskoj Arabiji hadžije su provele osam sati zbog procedura i gužvi, a nakon slijetanja u Sarajevu autobusima su prevezeni u svoje gradove.  

Neopisiv osjećaj

Suze radosnice zaiskrile su u očima Nezire Zolote pri ponovnom susretu s porodicom. Kazala nam je da ono što jedan vjernik doživi na hadžu nije moguće opisati u nekoliko riječi.

- Kad sam prvi put vidjela Kabu, jednostavno sam počela plakati. To je nešto što se ne može kontrolirati, neopisiv osjećaj preplavi čovjeka – govori Zolota.

Ovo joj je bio prvi put da ide na hadž i kaže da ranije, kad bi na televiziji gledala i slušala ljude, nije mogla do kraja razumjeti vjernike kad bi govorili o hadžu.

- Ali sada, kad sam, zahvaljujući dragom Bogu, obavila ovu dužnost, mogu zaista reći da ne postoji adekvatna riječ u našem jeziku da opiše ono što vjernik tamo doživi – kazala je Zolota.

Husein Smajić, zamjenik reis-l-uleme Islamske zajednice u BiH, vratio se s prvom grupom hadžija. Kazao je da je sretan što sve više mladih ljudi izvršava ovu islamsku dužnost. Potrebno je, naveo je Smajić, skrenuti pažnju ljudima da, ako su u mogućnosti, obave hadž dok su mladi.

Ispunjena duša

I Senahid Muratović presretan je zbog obavljanja pete islamske dužnosti i da mu je duša napokon potpuno ispunjena.

- Dok smo bili na hadžu, na svim svetim mjestima, iskreno, bio sam nekako razapet, nisam mogao sve to odjednom sumirati. Sve što smo vidjeli i doživjeli je neopisivo. Sada je sve na svom mjestu i ja sam presretan - rekao je Muratović.

Vehbija Šećerović kaže da mu je ovo 17. put kako je obavio hadž te da je svim srcem uživao u ljepotama koje je vidio.



Muratović s porodicom: Sve je na svom mjestu ( F. Fočo). Muratović s porodicom: Sve je na svom mjestu ( F. Fočo)

Povratak do 16. septembra

Iz BiH su ove godine na hadž otišla 1.764 vjernika. Svi bi se trebali vratiti do 16. septembra. Tokom obavljanja hadža umrla je jedna žena iz BiH od srčanog udara, rekao nam je Husein Smajić.