SARAJEVO

Ogorčeni stanovnici Kremeša i Gornje Jošanice: Uprkos novim cijevima, pritisak slab, a voda prljava

Piknjač pokazuje mjesto gdje su prokopane cijevi

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

7.9.2017

Stanovnici vogošćanskih naselja Kremeš i Gornja Jošanica godinama muku muče s vodovodom. Do sada su se snabdijevali s lokalnog vodovoda, čiji rezervoar nije bio dovoljan da podmiri njihove potrebe. Početkom avgusta zvanično je puštena voda s gradskog vodovodnog sistema, ali, kako su nam kazali, voda još nije došla do svih kuća. 

Loše stanje

I one kuće koje su dobile vodu i dalje imaju redukcije, a ponekad se dešava da po nekoliko dana vode nema nikako, a kad dođe, bude prljava i zamućena.

Kako nam je kazala Aiša Piknjač iz Gornje Jošanice, iako su provedene cijevi gradskog vodovoda, u njenoj kući samo povremeno ima vode. Ali i tad je pritisak slab, a voda je prljava.

- Najčešće moram moliti nekoga da mi kupi vodu. Snalazim se kako znam. Mada, dok smo koristili lokalni vodovod, voda je tek dolazila navečer u 11 sati i sve poslove smo morali obavljati po noći. Nadali smo se da će biti bolje kad uvedu gradsku vodu, ali i dalje je stanje loše - rekla je Piknjač.

Istog mišljenja je i Sifet Halilović. On kaže da su iz ViK-a još prošle godine počeli postavljati cijevi i da su ti radovi trajali unedogled. Ni saobraćajnica još nije popravljena i kretanje vozilom je otežano zbog toga.


Saobraćajnica uništena, a kretanje vozila otežano. Saobraćajnica uništena, a kretanje vozila otežano

Radića potok

Advija Salihović, kao i njene komšije, očajna je zbog situacije. Ističe da je bila prinuđena da ide po vodu na izvorište u Radića potok, koji je od njene kuće udaljen oko osam kilometara, jer joj je iz česme izlazio mulj i vodu koju ima nije mogla koristiti.

Radovi će biti urađeni kvalitetno 

Naša ekipa u Gornjoj Jošanici zatekla je radnike „Vodovoda i kanalizacije“ koji su počeli s ukidanjem priključaka s lokalne vodovodne mreže i priključivanjem na gradsku. Kako su nam kazali, budući da se svaki šaht i kuća rade pojedinačno, radovi bi trebali biti gotovi za dvije do tri sedmice. Oni ističu da će radovi biti urađeni kvalitetno.