LIFESTYLE

Ogroman izazov: Od 30 kvadrata napravili čudo od stana

Avaz.ba

7.9.2017

Mladi par iz Hong Konga želio je da živi u malom i praktičnom stanu koji ima sve. Ali na raspolaganju su imali svega 30 kvadrata svog novog stana, pa je ispunjenje želje bio veliki izazov i za njih, ali i za dizajnere koji su im pomagali u tom poduhvatu. 

Arhitekta i dizajner Marko Pjeraci 8Marco Pierazzi) uspio je da smjesti trpezariju, kuhinju, kupatilo i spavaću sobu u samo sedam kvadrata najmanje kuće u Italiji.


Međutim, rezultat koji su ostvarili bio je fascinantan, a stan koga zovu "transformer" potpuno je oduševio Internet. Naime, u samo 30 kvadrata nalaze se dnevna soba, kućno kino, dio za vježbanje i spavanje, kuhinja, kupatilo i prostor za odlaganje stvari, tj. sve što im je potrebno za život kakav su sanjali.

Zvuči nevjerovatno, ali sve se postiže pomoću pokretnih zidova, regala, kreveta na izvlačenje, pa čak i kuhinjskih elemenata. Kreveti se izvlače iz zida, iz radne ploče se izvlači sudopera, a kada za kupanje postaje krevet. Stvari se odlažu na najpraktičnijim policama koje su mogli iskoristiti, a najveći kutak za čuvanje stvari je u podu.


U njihovom stanu, uprkos skromnom broju kvadrata, ima mjesta i za kućne ljubimce, pa su čak i mačke dobile svoj prostor za penjanje i uživanje, a njihove činije se izvlače iz ladice i ne "kradu" prostor.


Kako sve to izgleda pogledajte u video zapisu koji slijedi i uživajte u čarima jedne od najpraktičnijih mini kuća koje smo do sada vidjeli.