CRNA HRONIKA

Dvije i po godine istraga o likvidaciji tapka u mjestu | Mirza Salčin: Šutnja nas ubija, kome da se obratimo za pomoć

Piše: Dž. BULBUL

7.9.2017

Skoro dvije i po godine nakon ubistva mog brata Adnana, ne znam više kome da se obratim za pomoć i pitam se za šta je moj otac (poznati ratni heroj Ramiz Salčin) život dao, započinje svoju ispovijest za "Dnevni avaz" Mirza Salčin, brat 27-godišnjaka koji je likvidiran 2. marta 2015. u sarajevskom naselju Mojmilo. 

Isti odgovori

- Kakve koristi zvati novinare ili bilo koga drugog kad se ništa ne poduzima?! Možda se poduzima, ali mi kao oštećena porodica nismo obaviješteni ni o čemu. Uvijek dobijemo isti odgovor, a to je da je istraga u toku. Onda se pitamo zašto postavljati pitanja kad odgovor unaprijed znamo. Ako je istraga u toku, zašto nam ne kažu dokle je došla i šta se konkretno radi, je li se nešto novo saznalo. Meni ništa više nije jasno - kaže nam Mirza.

On se pita hoće li kod odgovornih za ovaj slučaj ikad proraditi svijest i hoće li se u konačnici saznati ko je brutalno usmrtio njegovog mlađeg brata i zbog čega.

- Najgore je od svega što nas uzdrmaju nečim, a onda samo šutnja, a to mi je još gore. Ja nisam takav čovjek, možda je sistem takav, ali ja ne. Majka se nekako drži jer se moramo boriti i živjeti. Da znam ko je u pitanju, možda bih ga sam rukama potrgao, ali opet se nekako smirim jer nada posljednja umire, kako kaže naš narod. Kada sam išao u Tužilaštvo posljednji put, opet sam dobio iste odgovore, ja tu ne mogu ništa - priča nam očajni Mirza.



Brojne policijske ekipe tokom uviđaja na Mojmilu. Brojne policijske ekipe tokom uviđaja na Mojmilu

Smrtonosni hici

Ubica Adnana Salčina je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, od kojih je jedan pogodio Adnana u ruku, a drugi mu prošao kroz prsa, u blizini pluća. Na vozilu u kojem je ubijen nije bilo tragova razbijenog stakla, pa sve upućuje na to da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor ubio Salčina. Tada je ubica s pomagačima, navodno, pobjegao Golfom 3.