BIH

Predložen jednomjesečni pritvor za Josipa Šimića

Avaz.ba

7.9.2017

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Josipu Šimiću.

Kako je za Avaz.ba potvrdila portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić on je osumnjičen za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje. 

- Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je zaBavčić.

SIPA je Josipa Šimića uhapsila prije dva dana na području Kreševa po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente.

Šimić je jučer uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu predat na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nakon kriminalističke obrade u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Šimić je Tužilaštvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje u Tužilaštvu KS sumnjaju da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo kako su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji odnosno praćenja Gordane Tadić, te transkripti razgovora između Ružice Jukić i Gordane Tadić.