KUĆNI LJUBIMCI

Kako nas kućni ljubimci čine zdravijima

Avaz.ba

7.9.2017

Osim što unose radost u naš dom, kućni ljubimci nas čine zdravijim.

Ako kojim slučajem nemate kućnog ljubimca, pročitajte koje benefite oni imaju po naš organizam i psihu, pa se brzo odlučite da li će to biti pas ili mačka.

Raspoloženje

Samo pola sata igre s psom može pokrenuti okidače u vašem mozgu koji će izazvati potpuno stanje sreće. Takođe, istraživanja pokazuju da mace umanjuju tugu. Vlasnici mačaka su manje usamljeni i imaju više moralne standarde od drugih, a to je zato što maženje s našim ljubimcima izaziva lučenje oksitocina, “ljubavnog“ hormona.

Stres

Samo pet minuta druženja sa psom smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Ljudi su u jednom istraživanju izjavili da ih društvo ljubimca više smiruje od prisustva supružnika.

Manji bol

Vjerovali ili ne, ljubimci su u stanju da nas izliječe, tačnije da smanje nivo bola koji u tom trenutku osjećamo.

Više se krećemo

Vlasnici pasa su više u formi od drugih vlasnika ljubimaca. Logično, pas zahtijeva izvođenje napolje više puta dnevno, ali i duge šetnje.

Zdravije srce

Prisustvo ljubimca u kući, pa makar to bila zlatna ribica smanjuje ubrzan rad srca i visok pritisak. Ljubimci pozitivno utiču na visok holesterol u krvi i trigliceride. Na primjer, vlasnici mačaka manje umiru od bolesti srca, dok su vlasnici pasa skloniji da žive godinu dana duže nakon srčanog udara za razliku od onih koji nemaju psa.