BIH

Grabar-Kitarović će Majkama Srebrenice poslati odgovor na njihovo pismo

Kolinda Grabar-Kitarović

Fena

7.9.2017

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je danas da će "poslati odgovor" Majkama Srebrenice, koje su bile među bošnjačkim nevladinim udruženjima koja su osudila njene izjave kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH.

- Da bi prestale ideološke podjele političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnosti, životu, onakvom kakav je i prestati se gubiti u prošlosti, jer najlakše je imati mišljenje o prošlosti, puno je teže imati program koji će ponuditi realan privredni i društveni razvoj, iskorištavanje EU fondova, te, kad je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO-a, otvaranje radnih mjesta, privredu, te u tome tražiti zajedničke tačke, a ne dijeliti se - rekla je hrvatska predsjednica, prenosi Hina .

Sedam bošnjačkih nevladinih udruženja, među kojima je i Majke Srebrenice, jučer je zajedničkom izjavom osudilo izjave Grabar-Kitarović kojima se upozorava na povećanu opasnost od islamskog radikalizma u BiH.

U pismu hrvatskoj predsjednici navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, naprave teroristi, ekstremisti i islamska prijetnja Evropi neodoljivo podsjeća na period koji je prethodio agresiji na BiH.

"Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale 'kraljicom Balkana' i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", navodi se u pismu adresiranom na hrvatsku predsjednicu.