Istražite vodeni svijet uz pomoć podvodnog bežičnog drona (VIDEO)

Objavljeno: 18. 06. 2017 - 16:49 Nauka » Tech A A A Times Arial
Istražite vodeni svijet uz pomoć podvodnog bežičnog drona (VIDEO)
Foto: YouTube

BIKI je prvi podvodni dron na svijetu koji je ujedno i jedini podvodni robot s karakteristikama kao što su automatizirana ravnoteža, izbjegavanje prepreka i povratak u bazu.

S ovim inteligentnim robotom u obliku ribe možete promatrati podvodni svijet iz sasvim nove perspektive.

Potpuno je drugačiji od drugih dronova na tržištu, a kreirala ga je Robosea, mlada kineska kompanija koja se želi dokazati i postati svjetski poznati brend.

BIKI je kreiran kako bi pomogao u otkrivanju podvodnog svijeta. Bilo da ga istražuju djeca ili naučnici, a budući da je potpuno bežičan, njime se  vrlo lako može upravljati i s velike daljine.

Ovaj mali dron u sebi sadrži kvalitetnu kameru visoke rezolucije koji omogućuje kreiranje fotografija i videozapisa u 4K rezoluciji, može pohraniti do 32 GB informacija u internoj memoriji, opremljen je GPS lokatorom koji pokazuje gdje se nalazi, a također ima opciju za automatsko vraćanje kući, tj. u bazu.

S jednim punjenjem ima do 120 minuta autonomije, a dron može zaroniti i do dubine od 60 metara, što je sasvim dovoljno za kvalitetno istraživanje podvodnog svijeta.

Naravno, BIKI nije namijenjen samo za istraživanje već i za zabavu pa ga se može koristiti kao sjajnu podvodnu kameru na ljetovanju ili u bazenu, a posebno je koristan za bolji nadzor djece za vrijeme sezone kupanja.

BIKI još nije dostupan na tržištu, već je u toku veoma uspješna kampanja na Kickstarteru.

Pogledajte video i zaronite u vodeni svijet sa ribom dronom:

 Autor: Avaz.ba
Preporučujemo vam