NOGOMET

Potpredsjednik NSBiH Milorad Sofrenić: Mijenjati Mešu 20 dana prije Belgije bilo bi neozbiljno

Sofrenić: Nema radikalnih promjena

Piše: M. T.

7.9.2017

Šta se sve sručilo na selektora Mehmeda Baždarevića nakon Kipra. Zasluženo ili ne, pitanje je na koje će svako imati svoj neki odgovor, no činjenica je da je legenda našeg fudbala u periodu između Nikozije i Gibraltara proživljavala najteže dane u svojoj trenerskoj karijeri.  

To što su nakon blamaže na Kipru počeli masovni pozivi za Mešu da odstupi ne bi trebalo nikoga čuditi, no ono što je začuđujuće je da Baždarević nije ni pomislio ponuditi ostavku, što je, moralno gledajući, trebao učiniti, bez obzira šta on mislio o tome. Jednostavno, etika je nalagala jedan takav potez.

Jesmo ili nismo

Sada je pitanje - šta će učiniti Nogometni savez BiH?

Za 14. septembar najavljena je sjednica Izvršnog odbora naše kuće nogometa, na kojoj će selektor Baždarević podnijeti izvještaj o utakmicama protiv Kipra i Gibraltara. I nakon toga, može se očekivati da članovi naše nogometne vlade donesu neku odluku, kakvu god.

Mada je dosta poziva da se Baždarević odstrani, to se neće desiti, što nam je potvrdio i potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Milorad Sofrenić.

- Kada je riječ o selektoru, tu neće biti nikakve radikalne promjene. Mijenjati nešto na klupi 20 dana pred najvažniju utakmicu ciklusa bilo bi neozbiljno. Bilo je mnogo razgovora, razmjene mišljenja, sugestija, no, u suštini, ono što i selektor i fudbaleri trebaju učiniti u susretu protiv Belgije je pokazati jesmo li ili nismo – rekao nam je jučer Sofrenić.

Kao drugi čovjek našeg nogometa Sofrenić je, svakako, nezadovoljan onim što je gledao na Kipru kao vođa naše delegacije. No, tvrdi da na stvari ipak treba gledati u pozitivnijem svjetlu.


Baždarević: Podnijet će izvještaj. Baždarević: Podnijet će izvještaj

To i željeli

- Generalno govoreći, dva kola prije kraja se nalazimo u poziciji u kojoj smo otprilike i željeli da budemo – odlučujemo samni o sebi. Prije odlaska na ova dva gostovanja imali smo želju da se s njih vratimo pozicionirani bolje u odnosu na Grčku i tako je i bilo. A sada, način na koji smo došli do toga, nije baš zadovoljavajući. Gledajući susret s Kiprom, naravno da niko ne može niti sretan. Tu smo utakmicu trebali i morali dobiti i nevjerovatno je kako to nismo uspjeli učiniti - tvrdi Sofrenić.

Zanimalo nas je šta se dešavalo nakon Kipra? Je li se spominjao neki scenarij u kojem bi naš tim kraj kvalifikacija dočekao s drugim selektorom?

- Imali smo niz sastanaka, kontakata... Svakako da je sve bilo otvoreno, no, zaključili smo da zbijemo redove i koncentrišemo se na utakmicu s Gibraltarom. Tako je i bilo i drago mi je što je ta pobjeda, koliko-toliko, premostila manjkavosti s Kipra – kaže Sofrenić.

Protiv Belgije ćemo odigrati odlično

Sofrenić je optimista i mišljenja je da naš tim može pobijediti Belgiju, a potom i Estoniju na kraju ciklusa.

- Belgija jeste snažna, no ostvarila je svoj cilj i plasirala se na Mundijal. Nelogično je da u susretu protiv nas ima isti motiv kao što je imala u Grčkoj, a naš motiv bit će ogroman. Šta god ko mislio, ja sam stava da ćemo tu utakmicu odigrati odlično. Reprezentacija se vraća u Sarajevo, publika će vjerovatno biti na vrhunskom nivou i imat ćemo sve da napravimo ono što želimo – optimista je Sofrenić.

Početak u 18 sati

Susret BiH – Belgija neće se igrati u noćnom terminu, kako se očekivalo. FIFA je jučer objavila da će duel početi u 18 sati.

Kao što je poznato, utakmica će se igrati na stadionu Grbavica.