HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

O izgradnji nova tri kružna toka u Mostaru skoro se ništa ne zna

Započeli radovi u mostarskoj ulici Kralja Tvrtka

Piše: M. SMAJKIĆ

7.9.2017

U Mostaru je početkom sedmice započela izgradnja čak tri kružna toka.

Efikasno rješenje

Dva će biti izgrađena u okviru rekonstrukcije ulice Kralja Tvrtka, kako je to saopćeno iz Gradske uprave, dok će treći biti u ulici Maršala Tita, na spoju s novoizgrađenom saobraćajnicom iz Sjevernog logora, iza Osnovne škole „Zalik“.

No, osim obavještenja o novoj regulaciji saobraćaja zbog radova, iz Gradske uprave već dva dana nije moguće dobiti informacije o izgradnji kružnih tokova.

Kako nam je rečeno, u Službi za građenje smatraju da su informacije o početku radova i regulaciji saobraćaja sasvim dovoljne.

Tako informaciju o tome gdje će biti izgrađen drugi kružni tok u ulici Kralja Tvrtka, uz onaj koji je na raskrsnici s ulicom Stjepana Radića, a koji je do sada bio privremenog karaktera i koji se pokazao kao efikasno rješenje, saznali smo dok smo fotografirali početak radova. Kružna raskrsnica će, izgleda, biti izgrađena kod Parka nobelovaca.

Također, u Gradskoj upravi Mostara, očito, smatraju da javnost ne mora znati koliko će koštati izgradnja tri nova kružna toka. Nepoznanica je i kojim su firmama povjereni ovi radovi i kada će biti okončani.

Uvidom u budžet Grada Mostara rekonstrukcija ulice Kralja Tvrtka koštat će 250.000 KM, a sredstva su osigurana iz granta FBiH.

Inače, po okončanju ovih radova grad na Neretvi će imati šest kružnih tokova.

Kritične tačke

- Kružni tok je jedno od najsigurnijih rješenja, inače, posebno na takvim raskrsnicama gdje su evidentne gužve. Kružni tokovi imaju najmanje kritičnih tačaka, a širom Evrope semafori postaju prošlost - kazao je za naš list Ramiz Tiro, vještak saobraćajne struke.

Ugroženi pješaci 

Planirano je i da privremeno rješenje na raskrsnici kod Španskog trga, koje je osmišljeno zbog radova na izgradnji kolektora, bude trajno, ali trenutno su na ovoj poziciji ugroženi pješaci, budući da na pojedinim krakovima uopće nisu iscrtani pješački prijelazi. 

S obzirom na početak nove školske godine i činjenicu da preko ove raskrsnice prelazi veliki broj gimnazijalaca, situacija je prilično haotična.