BIH

Štete od požara u Trebinju višemilionske, neophodna pomoć Vlade RS

Fena

7.9.2017

Požari su ovog ljeta na području Trebinja zahvatili površinu od 9.100 hektara, šteta je višemilionska i bit će upućen zahtjev Vladi RS za finansijsku pomoć.

I “Šume RS” osigurat će značajna sredstva za rekultivaciju tla.

-Naša procjena direktnih šteta iznosi 1.272.000 KM - rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, nakon sastanka s rukovodstvom Javnog preduzeća "Šume RS", dodajući da će prvenstveno biti cilj da se umanji direktna šteta, koju su požari pričinili ljudima.

Zbog požara su umanjene i zelene površine, a posljedice se moraju što prije sanirati.

Petrović je precizirao da je posebno važno da "Šume RS" daju finansijsku podršku, prvenstveno rasadniku koji posluje u okviru Centra za gazdovanje kršom i da se tu uzgoje kulture kojima bi se mogla oplemeniti opožarena površina na području Trebinja.

Generalni direktor "Šuma RS" Risto Marić je dodao da opožarene površine tog javnog preduzeća iznose oko 22.000 hektara, te da je indirektna šteta oko dva miliona KM, dok će s direktnom biti mnogo veća.

Marić je napomenuo da će se od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a tražiti da izdvoji znatan dio sredstava namijenjih proširenoj reprodukciji koja bi se uložila posebno u Hercegovinu.

U narednom periodu stručnjaci će sagledati koje su to kulture koje mogu da podnesu visoku temperaturu i duži sušni period, te da s izborom sadnica i rastinja spriječe prirodne posljedice koje bi mogle da nastupe.