BIH

SDA, HDZ i SDS nisu mogli spasiti Zvizdića

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.9.2017

Sa 23 glasa za (SDP, SBB, DF, Nezavisni blok, SNSD, A-SDA, BPS),12 protiv (SDA, SDS i dio poslanika HDZ-a) i četiri suzdržana (dio poslanika HDZ-a, HDZ 1990) Predstavnički dom prihvatio je prijedlog Sadika Ahmetovića (Nezavisni blok) da na današnjoj sjednici Denis Zvizdić podnese Informaciju o aktuelnom stanju i o odnosu Vijeća ministara BiH prema Parlamentu BiH i parlamentarnoj većini.   

Prvobitno, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto kazala je kako je Kolegij ustvrdio da nisu ispunjene poslovničke odredbe da se ova tačka uvrsti u dnevni red, jer prije svega o njoj nije dostavljen nikakav materijal.

Takvo obrazloženje Ahmetović nije prihvatio.

- To nije tačno. Materijal za ovu tačku sadržan je i u svim pitanjima poslanika i odgovorima koje su dobili. Svi vidimo kakva je situacija i imamo dovoljno materijala za raspravu o ovoj tački – kazao je Ahmetović, što je natpolovična većina u Domu i prihvatila i podržala njegov prijedlog.

Zanimljivo je da je za Ahmetovićev prijedlog glasao i Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Trenutno je u toku pauza u radu Doma, kako bi se Zvizdić mogao pripremiti da poslanicima podnese Informaciju o stanju u državi i odnosu prema Parlamentu BiH.