BIH

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo

Predsjednik Srbije stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo ( F. Fočo/Avaz.ba)

E. Ma.

7.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u 13.15 sati na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Dočekao ga je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador Srbije u našoj zemlji, Stanimir Vukićević.

Tokom prve dvodnevne posjete BiH u svojstvu šefa države, Vučić će se sastati sa najvišim zvaničnicima u Sarajevu i posjetiti Istočno Sarajevo.

Uoči posjete Vučić je za "Avaz" rekao da Srbija i BiH moraju imati najbliže odnose, što podrazumijeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima. Dodao je i da dvije zemlje razdvajaju pitanja iz prošlosti i "strast koja obično proističe iz religioznih opredjeljenja", ali da ih "spaja budućnost". 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da očekuje mnogo od Vučićeve posjete Sarajevu, jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dvije zemlje. Čović je ocijenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracija o položaju Srba na području bivše Jugoslavije.

Programom posjete predviđena je cеrеmоniја svečanog dočeka  u popodnevnim satima ispred zgrade Predsjedništva BiH, a potom i têtе-à-têtе susrеt člаnоvа Prеdsјеdništvа BiH i predsjednika Republike Srbije, te sаstаnаk zvaničnih dеlеgаciја BiH i Republike Srbije.



Ispred zgrade Predsjedništva Vučića će dočekati crveni tepih ( A. Durgut/Avaz.ba). Ispred zgrade Predsjedništva Vučića će dočekati crveni tepih ( A. Durgut/Avaz.ba)

U glavnom gradu BiH primjetan je veći broj pripadnika sigurnosnih snaga, a ispred zgrade Predsjedništva Vučića će dočekati crveni tepih.

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić imat će sastanak sa rukovodstvom grada Istočno Sarajevo, u zgradi Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Za petak je najavljen sastanak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz