SVAKODNEVNICA

Provjerite je li vaše dijete razmaženo i koliko

Avaz.ba

7.9.2017

Sasvim je razumljivo da želite djetetu sve priuštiti, no ako ne postavite granice na vrijeme, mogli biste imati ozbiljnijih problema kada dijete odraste.

Roditelji često ni ne primijete da im je dijete postalo razmaženo. Dok ćete u parku vrlo lako prepoznati razmaženo dijete, kad se radi o vašem djetetu nesvjesno ćete promijeniti kriterije i pripisati djetetova djela i riječi razigranosti. 

Ovo su najčešći signali koji ukazuju na to da ipak nešto morate promijeniti: 

Dijete često ima ispade ljutnje

Lupanje, deranje, plač kod kuće i u javnosti bez nekog posebnog razloga znak su za uzbunu. Ovakve ispade moguće je tolerirati u iznimnim situacijama, ako je dijete proživjelo stresnu situaciju ili je bolesno.

Dijete nikada nije zadovoljno

Razmažena djeca često ne mogu izraziti zadovoljstvo onim što imaju, nego je puno snažnija posesivnost za svime onime što nemaju.

Dijete je neposlušno

Možda se radi o dječjem nestašluku i trenutačno nema vremena slušati vaše molbe, ali ako dijete bez razmišljanja ignorira sve ono što mu kažete, tada je problem nešto veći.

Dijete vas pokušava kontrolirati

Razmažena djeca često su spremna povisiti ton i zahtijevati ispunjenje svojih želja od djece i odraslih.

Često vam je neugodno u javnosti

Pritom ne mislimo na sitnice koje su ljudima oko vas vjerovatno simpatične, nego na ozbiljnije postupke koje dijete svjesno čini.

Dijete ne želi dijeliti

Kada dijete ne dopušta nikome da se igra njegovim igračkama, a podrazumijeva se da ono ima pristup svemu, vrijeme je za razgovor.

Morate moliti i podmićivati dijete

Roditelj bi trebao biti autoritet jer samo tako može odgojiti dijete i usaditi mu one prave vrijednosti. Ako dijete morate preklinjati ili čak podmićivati, problem postoji i ne biste ga smjeli ignorirati.