CRNA HRONIKA

Sejfović se trebao sakriti u Velešićima: Otkriveno kako je isplaniran filmski bijeg iz KPZ-a Sarajevo

Detalj s današnjeg ročišta ( A. Durgut/Avaz.ba)

Piše: Am. KOVAČ

7.9.2017

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora Dževadu Haziću, nastanjenom u Zenici, i Amiru Ibrahimiju iz Viteza, osumnjičenim da su pomogli Amelu Sejfoviću nakon bijega iz sarajevskog zatvora.

Tužilac Igor Dubak, obrazlažući prijedlog za pritvor, kazao je da su Hazić i Ibrahimi obezbijedili prijevozna sredstava Sejfoviću.

Preko 40 razgovora

- Hazić i Sejefović se odranije poznaju, jer su u isto vrijeme izdržavali kaznu u KPZ-u Sarajevo. Hazić, osim što je osuđivan zbog razbojništava, osuđivan je i za isto krivično djelo za koje je sada osumnjičen, odnosno pomoć osobi pri bijegu iz zatvora. Utvrđeno je da Hazić  20. avgusta nabavio SIM karticu, isključivo da bi komunicirao sa Sejfovićem i još jednom nepoznatom osobom. Na dan Sejfovićevog bijega ostvarili su preko 40 komunikacija, i to prvu u šest ujutru, a zadnja je bila u 14.07 sati - kazao je Dubak, napominjući i da je Ibrahimi ranije osuđivan zbog ekspolzije u trgovačkom centru FIS Vitez. 

Prema njegovim riječima, telekom operateri  utvrdili su da se na dan Sejfovićevog bijega Hazić kretao na području baznih stanica i to Dom sindikata, Druga gimnazija, Koševo, BBI centar.

- Ova ruta je zanimljiva, jer to je ruta kojom je pobjegao Sejfović na motoru. Također, moram napomenuti da se u međuvremenu Tužilaštvu javio svjedok koji je sa fotografije objavljene u medijima nakon privođenja osumnjičenih, prepoznao Ibrahimija. Naime, Ibrahimi je želio u naselju Velešići da iznajmi sprat kuće, koji je trebao poslužiti za skrivanje Sejfovića nakon bijega. Najam je koštao 400 KM, a kada je svjedok kazao Ibrahimiju da želi da potpišu ugovor, on se nikad više nije javio - kazao je Dubak.

Tvrdnje osumnjičenih

Tužilac je kazao da su osumnjičeni tokom saslušanja tvrdili da su u nedjelju u Sarajevo došli kako bi prodali Audi 3.

- U Sarajevo su se dovezli automobilom Renault, a navodno su htjeli prodati Audija. Ibrahimi je, pak, kazao da je samo Haziću posudio automobil i da ne zna zašto ga je Hazić zvao da idu u Sarajevo, a ustvari su došli da dovezu motor kojim je Sejfović pobjegao - kazao je Dubak.

Prijedlogu Tužilaštva usprotivio se advokat Almir Bibić, koji zastupa Ibrahimija, ali  danas je zastupao i Hazića jer je njegov advokat Rusmir Karkin morao ići na drugo ročište.

- Svi koji su ranije osuđivani, ako su bili u blizini zatvora, Tužilaštvo ih je uhapsilo. Nemoguće da je Sejfović organizirao ovoliku grupu ljudi. Protivim se prijedlogu Tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor. A ako već mora, molim Sud da im se izrekne neka blaža mjera, poput kućnog pritvora - kazao je Bibić.

Osumnjičeni tvrde da nisu krivi

Sutkinji Merimi Kurtović-Bilić obratili su se danas i osumnjičeni.

- Od stana u Velešićima sam odustao jer sam htio stan u centru grada, a dotični svjedok mi je tvrdio da je stan u centru. Kada sam vidio da je u Velešićima, odustao sam. Stan mi treba jer želim registrovati firmu. Želim napomenuti da sa ovim slučajem nemam veze i da ne poznajem nikog od osumnjičenih, osim Hazića, koji je radio kod mene. Haziću sam posudio auto, i to ništa nije neuobičajno jer sam mu i ranije posuđivao - kazao je Ibrahimi.

Hazić je rekao da je prema njemu načinjena nepravda.

- Nemam ništa s ovim slučajem. Naglašavam da sam se policiji sam predao. Molim Sud da izuzme videozapise sa benzinske pumpe i autoputa i vidi kada sam taj dan izašao iz Sarajeva.