BIH

Zvizdić tvrdi da će do kraja godine biti završeni odgovori na Upitnik, o ostavci ne razmišlja

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.9.2017

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Prva, nakon više od mjesec dana, tokom kojih su poslanici bili na godišnjem odmoru. 

No, sudeći prema dnevnom redu današnje sjednice, poslanici su u "produženom stanju mirovanja“, jer je na dnevnom redu ostao samo jedan zakon, a ostalo su izvještaji i informacije.  

Iako je prvobitnim dnevnim redom za današnju sjednicu bilo predviđeno razmatranje još tri prijedloga zakona, među kojima su izmjene Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i izmjene Krivičnog zakona koje predviđaju zabranu negiranja genocida, predlagača Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu, ovi prijedlozi su skinuti sa dnevnog reda.

Naime, ni nakon tri pokušaja u posljednja tri dana, nije održana sjednica Ustavnopravne komisije ovog Doma, koja se trebala izjasniti o ustavnom osnovu i principima ovih prijedloga zakona, bez čega nije moguće obaviti raspravu.

Sjednica nije održana, jer nije bilo kvoruma za zasjedanje.

Efendićeve izjave

Sjednicu su na početku prvog dana zasjedanja u utorak napustili Aleksandra Pandurević (SDS) i Momčilo Novaković (NDP-PDP), a potom se ni oni, kao ni članovi Borjana Krišto (HDZ), Nikola Lovrinović (HDZ), Lazar Prodanović (SNSD) i Saša Magazinović (SDP), nisu pojavili ni na nastavcima sjednice, zakazivanim za srijedu i četvrtak.

Sjednici su prva dva dana prisustvovali, pored predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta (SBB), i članovi Šefik Džaferović (SDA), Senad Šepić (Nezavisni blok) i Željko Komić (DF), koji se pojavio na sjednici Komisije u utorak i srijedu, a jutros nije.

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma bit će razmatran i Izvještaj o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i Izvještaj o aktivnostima za realiziranje projekta izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5 C.

U okviru poslaničkih pitanja, na sjednici Predstavničkog doma Damir Arnaut, poslanik SBB-a nakon što je više puta izrazio nezadovoljstvo time što mu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa ministricom Semihom Borovac  na čelu, na njegovo i usmeno i pismeno pitanje o tome kakav je njihov stav o izjavama načelnika Općine Novi Grad u Sarajevu o tome ko može ili ne može biti Bošnjak, nije dostavilo konkretan odgovor, Arnaut je ovo pitanje danas ponovio i predsjedavajućem Vijeća minsitara BiH Denisu Zvizdiću.

Arnaut je konkretno pitao kakav je Zvizdićev stav kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o izjavi načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. 

U usmenom odgovoru, Zvizdić je kazao da samo može ponoviti da ni on ni ministrica za ljudska prava ne mogu zauzimati stavove o pojedinačnim tvrdnjama i konstatacijama bh. zvaničnika u medijima.

- Dakle, mi jesmo stava da svaki zvaničnik mora preuzeti odgovornost za izrečenu riječ iz razloga jer izrečena riječ ima višestruku težinu na one na koje se odnosi, pa i na one koji slušaju. Zbog toga izjave, ne samo ova, nego generalno izjave zvaničnika moraju biti argumentovane, istinite, potkrijepljene činjenicama i ni u kojem slučaju ne bi smjele da vrijeđaju dostojanstvo niti ugled, niti integritet bilo kojeg čovjeka – kazao je Zvizdić. 

U komentaru na Zvizdićev odgovor, Arnaut je kazao da mu je prije svega drago što je ispoštovan Poslovnik, jer je Zvizdić danas dao odgovor, iako je na isto ovo pitanje koje mu je Arnaut ranije uputio, Zvizdić kazao da „će oni odlučiti ko će odgovoriti“, iako je poslaničko pitanje bilo upućeno njemu kao predsjedavajućem. No, Arnaut je ponovo izrazio nezadovoljstvo samim odgovorom.

- Nije mi drago da ponovo čujem rečenicu da Vijeće ministara nema nadležnosti, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara i nadležna ministrica nemaju nadležnost da zauzmu stav o izjavama zvaničnika. Ono što se meni čini ovdje je da je Vas strah da zauzmete stav po pitanju ovog konkretnog zvaničnika, načelnika Općine Novi Grad. Ako nemate nadležnost da zauzimate stavove, kako onda mislite ispuniti obećanja iz vašeg ekspozea - kazao je Arnaut.

Motanje u celofan

Poslanik SDP-a Saša Magazinović upitao je premijera Denisa Zvizdića do kada će biti prikupljeni, usaglašeni i prevedeni odgovori na Upitnik Evropske komisije i hoće li, ukoliko se rok ne ispoštuje, on podnijeti ostavku.

Zvizdić je kazao da pokušavaju nadoknaditi pet mjeseci, koliko nisu dobijali odgovore iz Republike Srpske. On je kazao da je održano gotovo 40 sastanaka radne grupe i da u ovom trenutku i postoje svi odgovori, ali da se vraćaju institucijama na još jednu verifikaciju i da dostave zakone koje će morati priložiti uz odgovore.

- Do kraja godine, naša su optimistična očekivanja, da ćemo završiti Upitnik i poslati ga - kazao je Zvizdić.

Magazinović je kazao da imamo niz problema i da javnost treba biti upoznata te da Zvizdić nije odgovorio na pitanje hoće li podnijeti ostavku ukoliko se ne ispoštuje rok.

- Ako budemo sve motali u celofan, nećemo nikad završiti. Zašto ne kažete da u radnim tijelima sjede ljudi koji su dočekali svojih pet minuta, pa umjesto tehničkih stvari bave se politikom. Pokazat će se da Mehanizam koordinacije ne fukncionira, jer se treba dogovoriti više od 1.000 ljudi. Ovo će vama biti bumerang ako se nastavi stvarati pogrešna slika o procesu kojeg prate mnogi problemi - kazao je Magazinović Zvizdiću.

Raspustiti Parlament i VM

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka kazao je da bi najviše volio da može predložiti da se može donijeti odluka „da se raspusti i Parlament BiH i Vijeće minisitra s obzirom na stanje u državi“.

 

Ahmetović je, u okviru rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma koja je u toku, kazao da predlaže da se u dnevni red uvrsti Informacija predsjedavajućeg Vijeća minsitara Denisa Zvizdića, o odnosu Vijeća ministara BiH prema Parlamentu BiH i parlamentarnoj većini.  

- Obrazloženje je jasno. Mi smo imali na prošloj sjednici i Izvještaj Vijeća ministara BiH koji nije prošao, zastoj u radu parlamentarnih komsija, imamo dnevni red kakav imamo vjerovatno s tendencijom da bude još gore. Mislio sam da će današnja sjednica obilovati zakonima i aktima s obzirom da smo bili i na godišnjim odmorima - kazao je Ahmetović.  


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9