OSTALI SPORTOVI

Tuka za Avaz.ba iz Njemačke: Lijep je osjećaj biti najbrži u Evropi

Piše: A. SOKOLOVIĆ

7.9.2017

Amel Tuka je za kraj ovogodišnje sezone izveo još jednu sjajnu utrku na 800 metara. 

Ovoga puta naš najbolji atletičar je slavio u Njemačkoj, gdje je u Fungštatu osvojio prvo mjesto s vremenom 1:45.62. 



Let za Sarajevo

Tuka je za Avaz.ba dan nakon utrke izrazio žaljenje što u Njemačkoj nije imao jaču konkurenciju, kako bi još jednom napao vrijeme 1.44.62, najbolje ove sezone koje je ostvario jedan Evropljanin.

- Pobjedu sam ostvario po kišovitom i vjetrovitom vremenu, ali je konkurencija bila daleko slabija nego ona u Roveretu, kada sam ostvario najbolje vrijeme sezone i osvojio treće mjesto – kaže Tuka na početku intervjua za naš portal, dok je u Veroni čekao let za Sarajevo.

Vrlo vjerovatno rezultat iz Italije će ostati upisan kao najbolji koji je ostvario jedan Evropljanin. Amele, da li ste ponosni na to?

- Svakako! Kada se vratim sedmicu ranije i na tu utrku u Roveretu, još mi naviru sjećanja na taj rezultat. Lijep je osjećaj biti najbrži u Evropi. To mi je nekako popravilo raspoloženje nakon tmurne sezone, bez nekih velikih rezultata.

Žalite li što ste u Londonu na Svjetskom atletskom prvenstvu bili u slabijoj formi od trenutne?

- London je moja bolna tačka ove sezone. Pripremao sam se za taj nastup, ali nisam uspio proći ni kvalifikacije. Nisam se do sada oglašavao po tom pitanju i pojasnio zašto je sve ispalo tako loše. Ne želim se pravdati, jer znam da su svi od mene očekivali da uđem makar u finale, ako ne uspijem odbraniti srebro iz Pekinga. No, otkrit ću vam pravu istinu. U Londonu sam se razbolio, imao veliku temperaturu, krvna slika je bila užasna.

Zašto to tek sada otkrivate?

- Sada kada je sve prošlo, odlučio sam da kažem sve što se dogodilo. Da sam to kazao dok sam bio u Londonu, pojedinci su tvrdili da se pravdam za loš rezultat. London je iza nas, meni je najteže i red je da se oglasim i pojasnim zašto je sve ispalo mimo mojih, ali i očekivanja svih Bosanaca i Hercegovaca.

Gdje Vam je naredna utrka?

- Što se tiče utrka na 800 metara, sezona je za mene završena utrkom u Funštatu. Ove sezone ću nastupiti samo još jednom i to na utrci na 400 metara. Još ranije sam obećao ljudima iz Novog Pazara da ću nastupiti na jednom njihovom mitingu. Još ne znam tačan datum održavanja, jer se moram dogovoriti s organizatorima. Obećao sam braći u Novom Pazaru da ću doći i to ću obećanje ispuniti.

Zaboraviti London

Kada ćete to znati?

- Danas dolazim u Sarajevo, pa idem u Zenicu. Odmorit ću nekoliko dana i kontaktirati ljude u Sandžaku. U martu su otvorili atletski stadion, čuo sam da imaju odlične uvjete i želim za kraj sezone istrčati tu utrku na 400 metara.

Kada sumiramo sezonu, da li ste zadovoljni rezultatima, pobjedama...?

- Rezultat iz Rovereta je nešto najljepše što ću pamtiti u ovoj sezoni. To će mi pomoći da zaboravim London i još neke utrke gdje sam bio ispod svojih očekivanja. Naravno, pobjede se pamte i najbolje istrčano vrijeme u Evropi je nešto što mi dati motivaciju za narednu sezonu – kazao je Tuka za Avaz.ba.

Pogledajte pobjedu Tuke za kraj sezone na 800 metara: 


Amel Tuka - 1.mjesto - 1:45.62s - 800m Pfungstadt by watch-it-now