BIH

Arnaut: SBB podržava zabranu kandidiranja zločinaca na izborima

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.9.2017

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana jutros za 8 sati i 30 minuta nije održana, jer nije bilo kvoruma. Na sjednici pojavili su se samo predsjedavajući Komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost - SBB) i članovi Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) te Senad Šepić (Nezavisni blok).

Komisija je na sjednici trebala razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH, koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i izmjene Krivičnog zakona, koje predviđaju zabranu negiranja genocida, predlagača Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu.

S obzirom na to da se Komisija nije izjašnjavala o ovim prijedlozima, o njima se danas, bez komisijskog mišljenja, neće moći raspravljati na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 10 sati.

Damir Arnaut, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH u izjavi novinarima podsjetio je da se na početku ove sjednice prije dva dana koja je prekinuta, jer su je na početku rasprave o Bećirovićevim zakonskim prijedlozima napustili članovi Komisije Aleksandra Pandurević (SDS) i Momčilo Novaković (NDP-PDP), zbog čega nije bilo kvoruma, također s dnevnog reda već su skinute druge dvije tačke, zbog neprisustva predlagača iz SDS-a i HDZ-a.

- Ne mogu spekulirati da li se ovdje radi o ciljanim opstrukcijama, ali u svakom slučaju, ovo ponašanje je  indikativno. Tri dana zaredom  pokušala se održati sjednica Ustavnopravne komisije, tri dana zaredom imali smo odsustvo ili napuštanje kolega iz SDS-a ili HDZ-a. Mene zanima, hoće li oni na kraju ovog mjeseca imati „osmice“ u svojim šiht-listama, i ja ću instistirati, ukoliko budu imali, odgovore iz nadležnih službi PS BIH da to obrazlože.

Arnaut je odgovorio i na novinarsko pitanje, podržavala li SBB izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje je predložio poslanik SDP-a.

- SBB u potpunosti podržava ova dva zakona kolege Bećirovića, to smo jasno istakli i u ranijim raspravama, ovaj prvi zakon, izmjene Izbornog zakona, već  je  bio na Predstavničkom domu, vraćen je Ustavnopravnoj komisiji na ponovno odlučivanje, međutim, sad imamo ovaj bojkot. U svakom slučaju, SBB u potpunosti podržava princip, da neko ko je osuđen za ratne zločine, ne treba biti u institucijama BiH ili na bilo kojoj izabranoj ili imenovanoj funkciji u BiH – kazao je Arnaut.

Denis Bećirović, poslanik SDP-a i predlagač zakona, ocijenio je da je antiposlovnička blokada rada Ustavnopravne komisije u prethodna tri dana direktna posljedica posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića BiH.

- Naime, Vučić je uoči posjete BiH rekao da je pitanje genocida samo pitanje pravne terminologije. Ja javno želim reći da je to pitanje poštivanja internacionalnog prava i pitanja poštivanja presuda najvišeg suda UN-a. Očigledno da su i poslanici iz RS dobili nalog da blokiraju tu sjednicu kako u toku ove posjete ne bi bilo raspravljano o zabrani negiranja i poricanja genocida, kao i o zabrani kandidiranja ratnih zločinaca na izborima u BiH – kazao je Bećirović.