GLOBUS

Izraelski avioni bombardovali položaje sirijske vojske

Srna

7.9.2017

Izraelski borbeni avioni gađali su danas položaj sirijske vojske u provinciji Hama iz libanskog vazdušnog prostora, saopćila je sirijska vojna komanda. 

Vojska navodi da je napad izvršen nedaleko od grada Masjafa i upozorila na "opasne posljedice ove agresivne akcije po bezbjednost i stabilnost regiona".

U saopćenju se navodi da su poginula dva vojnika.

Izraelski vojni portparol ranije je odbio da komentira izvještaje o napadu u Siriji i rekao da armija ne razgovara o operativnim pitanjima.

Izraelski zvaničnici ranije su priznali da je Izrael napadao konvoje sa oružjem za libansku grupu "Hezbolah", koja je saveznik sirijskog presdjednika Bašara el- Asada.

Amos Jadlin, bivši šef izraelske vojne obavještajne službe, napisao je na Twiteru da novi napad nije bio rutinski i da je meta bio sirijski vojni naučni centar.

- Postrojenje u Masjafu proizvodi hemijsko oružje i eksplozivnu burad od kojih su poginule hiljade sirijskih civila - napisao je Jadlin.

Za sada nema potvrde iz nezavisnih izvora da je ovo postrojenje bila meta, ali su UN ranije objavile da su sirijske vlasti izvršile hemijski napad, što je Damask demantirao.