TENIS

US Open | Senzacija u Njujorku: Del Potro izbacio Federera

Piše: A. S.

7.9.2017

Nekadašnji najbolji teniser svijeta Rodžer Federer (Roger) preselio se u gledalište. Njega je na tribine poslao argentinski teniser Huan Martin del Potro (Juan), koji je Švicarca uspio savladati u četvrtfinalu US Opena, te ga na taj način spriječio da se nađe na megdanu Rafaelu Nadalu u iščekivanom polufinalnom susretu u Njujorku. 

Del Potro je Federera pobijedio rezultatom 7:5, 3:6, 7:6 (10-8), 6:4, poslije dva sata i 54 minuta borbe na stadionu "Artur Eš" "Arthur Ashe", pa će u meču za finale igrati protiv Nadala.

Ključni set je bio treći koji je u svoju korist riješio Argentinac, jer je Federer u tie-breaku propustio čak četiri set lopte, od toga jednu na svoj servis. 

Nakon što je propustio priliku da povede sa 2:1, Federer se nije uspio vratiti u meč. Del Potro je napravio break pri rezultatu 3:2 i rutinski meč priveo kraju realiziraju prvu meč-loptu. 

Federer je meč završio sa više asova (17-12), ali sa slabijim procentom osvojenih poena na prvi servis (73-81) i uz više neiznuđenih grešaka (41-32). 

U drugom polufinalu će se naći Kevin Anderson iz Južne Afkrike i Pablo Karenjo-Busta (Carreno-Busto). Oba meča na rasporedu su sutra od 22 sata.