KOLUMNE

Inat-nana

Orlović: Upire u sistem koji joj je oteo imovinu

A. H.

7.9.2017

Nema vjerodostojnije potvrde diskriminatornog odnosa prema Bošnjacima u entitetu Republika Srpska od dugogodišnjeg pravosudnog i policijskog iživljavanja nad imovinom Fate Orlović iz Konjević-Polja, baš kao što nema bolje potvrde otporu diskriminaciji od one koji pruža ova 74-godišnja starica.

Ne da, kaže, svoje i upire prstom u sistem koji joj je oteo porodičnu imovinu da bi na njemu sagradio bogomolju druge vjere i tako pokazao moralnu prizemnost i sistema, ali i onih koji se u toj bogomolji mole.

Tačno je da Fata Orlović počesto posjeti ljekare kako bi joj popravili zdravstveno stanje, ali je isto tako tačno da, kako onog dana kad je saznala da je u njenoj avliji napravljena crkva tako i danas, ne odstupa ni za cenat u svojoj namjeri da pravdi privede političke i vjerske zločince koji su oteli imovinu porodice Orlović.

Nakon što je petnaestak dana provela u bolnici, Fata se ovih dana vraća u Konjević-Polje. Želi da vidi ko je taj ko će obilježavati krsnu slavu u crkvi sagrađenoj na njenom imanju. Neka se, veli, ne igraju, jer ako već neće tužioci i sudije da presude po pravdi, „ima onaj koji presuđuje“ kad se niko ne nada.

Fatina borba se nastavlja i pitanje crkve u njenoj avliji, sasvim sigurno, naći će se pred najvišim evropskim sudskim instancama.