BIH

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Fena

6.9.2017

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom prvog dana sjednice, koja se održava 6. i 7. septembra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Republike Srpske imenovani su - Mahmut Švraka na poziciju glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS, Svjetlana Knežević na poziciju sudije Vrhovnog suda RS, Mario Vinac na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci i Igor Marić na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su - Janja Jovanović na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sarajevu.

Pri donošenju Odluke o imenovanju VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Izuzev glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS i predsjednika Općinskog suda u Sarajevu koji stupaju na dužnost 6.9.2017. godine, novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 18.9. 2017. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.