BIH

Završetak dvorane u Kladnju zavisi od institucija i donatora

E. SKOKIĆ

6.9.2017

Još 2010. godine u Kladnju započela  je gradnja sportske dvorane, čiji će završetak zavisiti od podrške institucija vlasti s viših nivoa i donatora.  

Potrebna pomoć

Naime, za dovršetak radova potreban je 1,1 milion KM, a iluzorno je očekivati da će se ovakav kapitalni projekt isfinansirati iz skromnog općinskog budžeta, koji iznosi 3,2 miliona KM.

- Mi smo potpisali ugovor o nastavku dijela druge faze radova na izgradnji sportske dvorane, vrijednog 180.000 KM. Ugovorom su predviđeni elektroinstalaterski radovi, vanjska vodovodna i hidrantska mreža, vanjska kanalizaciona mreža, kao i uređenje kolovozne i pješačke zone. No, Općina Kladanj ni s jednom markom ne može u ovoj godini finansirati nastavak radova i nama je potrebna pomoć institucija i donatora ako želimo da i kladanjski sportisti imaju optimalne uvjete za treniranje - kaže za ''Avaz'' Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

Upravo zbog nedostatka sportske dvorane u Kladnju ugasio  se rukometni sport, iako su rukometaši i rukometašice iz ovog kraja ostvarivali značajne rezultate i u granicama SFRJ. Kladnjaci su imali i talentirane košarkaše, ali bez dvorane, u bezuvjetnim školskim salama, nije moguće obavljati ozbiljniji trening.

- Nažalost, mi nemamo adekvatan zatvoren prostor koji bi koristili sportski kolektivi. Gradnja dvorane počela je 2010. godine, možda u gabaritima koji su preambiciozni za ovu sredinu, ali kada su već udareni temelji i ozidani zidovi, mi ne možemo cjepkati objekt dio po dio. Aplicirali smo kod Federalnog ministarstva za sport i kulturu, ali tamo je moguće dobiti iznos između 30.000 i 50.000 KM, što je apsolutno nedovoljno za završetak radova - ističe Čavkunović.

Dodaje da na području općine nemaju tako jake privrednike koji bi svojim donacijama podržali završetak radova.

Bez predaje

- Ipak, nećemo se predati. Uspjeli smo iz budžeta izdvojiti 180.000 KM, Vlada TK će nas u ovoj godini podržati sa 100.000 KM, tako da nam je potrebno još oko 700.000 KM za završetak svih radova - kaže na kraju Čavkunović.


Uvjeti za sportiste

O značaju sportskih borilišta u vremenima kada su mladi izloženi raznim negativnim utjecajima iluzorno je govoriti. Omladina Kladnja zaslužuje adekvatne uvjete za bavljenje sportom, a jednog dana, kada dvorana bude gotova, i 500 Kladnjaka će s tribina moći pratiti sportske i kulturne manifestacije.