UKC Banja Luka ponudio da primi onkološke pacijentice iz FBiH

Objavljeno: 16. 06. 2017 - 12:02 Novosti A A A Times Arial
UKC Banja Luka ponudio da primi onkološke pacijentice iz FBiH
Foto: Arhiva

Udruženje građanki oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" u saradnji s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banje Luke, ponudili su svim onkološkim pacijenticama kojima je početkom ove sedmice uskraćena usluga radijacije u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, da tretmane radijacije i hemoterapije obave u tom banjalučkom centru, saopćeno je iz tog udruženja.

- UKC Banja Luka prihvatio je prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i koje ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banja Luka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko 300 njih iz Federacije BiH - kazala je predsjednica Udruženja "Iskra" Azra Ikalović.

Navela je da smještaj u UKC Banja Luka može biti obezbijeđen za sve pacijentice iz FBiH koje su uporedo na hemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju samo tretman zračenja mogu biti smještene u Domu penzionera u Banjoj Luci.

- Ovaj dogovor je ostvaren u saradnji s nevladinim sektorom, UKC Banja Luka, Centrom za zračenje u Banjoj Luci, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma penzionera u Banjoj Luci - rekla je Ikalović.

Svi pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu se javiti u UKC Banja Luka na telefon 051/ 342-800 ili Fondu zdravstvenog osiguranja RS na broj 051/ 249-174.Autor: Fena
Preporučujemo vam