BIH

Kako riješiti probleme najstarije populacije: Vlada pristala da poveća penzije za 10 i 5 posto

S. Saletović. Omerefendić: Uskladiti sve penzije u aprilu naredne godine | Drljača: Želimo raditi transparentno

Piše: T. ROKVIĆ

6.9.2017

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača prihvatili su većinu zahtjeva koje su jučer na sastanku u Vladi izdiktirali čelnici penzionerskih udruženja.  

Oni su tražili da se za sve penzionisane do 1998. primanja povećaju da deset posto, a za pet posto onima koji su otišli u penziju od 1998. do 2008. godine.

Uprkos tome, penzioneri ne odustaju od protesta sve dok ne dobiju pismenu potvrdu da će zakon o PIO s dogovorenim povećanjima biti što prije donesen.

- Ako ne dobijemo sve to na papiru, razumljivo da ćemo 14. septembra izaći na proteste. Očekujemo da pismenu potvrdu dobijemo do petka, a mi ćemo Skupštinu sazvati za 11. ili 12. septembar. Tada ćemo odlučiti idemo li u proteste ili ne - kazao je nakon sastanka Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH.

On je pojasnio da su od nadležnih prvo tražili donošenje novog zakona.  

- Osim ovog povećanja, tražimo i da u aprilu iduće godine sve penzije budu usklađene s rastom troškova života i plaća - istakao je Omerefendić.

On je dodao kako su se dogovorili s Vladom da zajedno sačine prijedlogu novog zakona o PIO.

Ministar Drljača naveo je da problemi postoje i da ih treba rješavati.

- Učinit ćemo ono što je realno, uvažavajući povećanje prihoda od doprinosa za PIO. Ima mogućnosti da ova pitanja riješimo na racionalan i realan način - poručio je Drljača.