LJUBAV I VEZE

Ne očajavajte: Evo kako preboljeti vlastitu nevjeru

( Instagram)

Avaz.ba

5.9.2017

Dogodila vam se afera i sada vas izjeda grižnja savjesti? Evo što sve morate imati na umu...


Razmislite zašto ste ga uopšte prevarili. Da li je to bio trenutak slabosti, nešto što vam nije uopće značilo ili ste to napravili pijani, ili je razlog vaše duboko nezadovoljstvo vezom?

Razmislite o motivu. Šta vas tjera na to da mu priznate? Želite li samo olakšati svoju savjest (loš razlog)? Želite li popraviti vašu vezu (dobar razlog)? Ili samo zato što znate da će ionako saznati (također dobar razlog - bolje da to čuje od vas)?

Shvatite što želite. Želite li okončati vašu vezu, prvo to morate priznati sebi, a onda i njemu. Ako ste apsolutno sigurni da za vašu vezu nema spasa, možda je bolje da mu ne kažete i da prekinete vezu na puno ugodniji način. Ideja o prešućivanju vrijedi i ako i dalje želite nastaviti vezu s njim i ako vam je istinski žao zbog onoga što se dogodilo. Pod uvjetom, naravno, da ste sigurni da on za prevaru neće saznati.

Nemojte kriviti njega. Možda ste nezadovoljni vašom vezom, no problemi u vezi se ne rješavaju varanjem. Prevara je nešto što ste vi počinili i za što biste trebali snositi odgovornost. Bez obzira na to što je do nje dovelo.

Priznajte mu kompletnu istinu. Ako ste se već odlučili priznati mu, nemojte mu muljati i izostavljati neke dijelove. Jer ako jednom sazna kompletnu istinu, teško ćete povratiti njegovo povjerenje. Recite mu sve ili mu nemojte reći ništa!

Priznajte odmah. Ako ste potpuno sigurni da mu želite reći istinu, bolje je da to učinite čim prije, jer što duže čekate, više ćete ga povrijediti.

Odgovorite mu na pitanja! Iskreno! Kakva god pitanja imao. To je najmanje što zaslužuje.

Prihvatite njegovu povrijeđenost i bijes. I nemojte se opravdavati! Povrijedili ste ga i on vam to pokazuje s razlogom. Suočite se s posljedicama vlastitih postupaka!

Pokažite mu da vam je žao i da ste spremni učiniti sve kako biste povratili njegovo povjerenje. Želite li ostati s njim, mora vam biti jasno da njegovo povjerenje nećete povratiti preko noći. Želite li da on i dalje bude dio vašeg života, pokazujte mu to iz dana u dan. Činite sve što je u vašoj moći kako bi vam on doista i povjerovao!