AUTO-MOTO

Upoznajte novi superautomobil koji dolazi iz Bugarske

Avaz.ba

5.9.2017

Supersportski model iz Bugarske, Sin R1 550, imao je premijeru na sajmu u Ženevi (Geneva), a sada je dorađen u radionici Vilner, u Sofiji. 

Iako dolazi iz Bugarske, firma Vilner ima zavidnu međunarodnu reputaciju kada je riječ o doradi supersportskih automobila poznatih svjetskih marki, među kojima je i italijanski Pagani. Ovog puta, pozabavili su se sportskim modelom Sin R1 550, koji je također napravljen u Bugarskoj. U Vilneru kažu da su prilikom dorade ovog automobila poslu pristupili na isti način kao kada unapređuju modele poput Zonda ili Huayre. 

Na karoseriji su ugrađeni elementi od ugljikovih vlakana, a unutrašnjost bugarskog superautomobila presvučena je najkvalitetnijim materijalima, u crno-crvenoj kombinaciji - od ugljikovih vlakana, preko klasične kože, do Alcantare. Kako bi istakli nacionalno porijeklo samog automobila, ali i firme koja ga modifikuje, gornji dio instrument table obložen je materijalima u bojama bugarske trobojke.

Sin R1 550 je debitirao pred publikom na ovogodišnjem ženevskom auto-salonu. Automobil dobija snagu od 7.0 V8 atmosferca iz modela Corvette LS7, koji isporučuje 550 ks i 650 Nm i koji je povezan sa šestobrzinskim manuelnim menjačem. Prema fabričkim podacima, Sin R1 550 od 0 do 100 km/h stiže za 3,5 s, dok je maksimalna brzina preko 300 na sat. Cijena iznosi oko 200.000 eura, bez poreza koji se različito obračunava u zavisnosti od zemlje u kojoj se prodaje.