Muslimani koji su bili budni zbog sehura spasili živote mnogih u požaru u Londonu

Objavljeno: 15. 06. 2017 - 08:17 Globus » Evropa A A A Times Arial
Muslimani koji su bili budni zbog sehura spasili živote mnogih u požaru u Londonu

U noći u kojoj je izbio požar u Grenfell Toweru u zapadnom Londonu, muslimani koji su bili budni jer su čekali sehur prvi su upozorili komšije.

U 27-spratnoj zgradi živjelo je 125 porodica. Najmanje 12 osoba je preminulo, a više od 50 osoba je povrijeđeno i prebačeno u pet londonskih bolnica. Akcija muslimana iz ove četvrti vjerovatno je utjecala na to da broj smrtnih slučajeva ne bude veći.

Khalid Suleman Ahmed (20) nedavno se preselio u ovo naselje gdje je živio s tetkom. Rekao je da obično nije budan tokom noći, ali da je zbog ramazana ustao na sehur. Kada je shvatio da je došlo do požara, odmah je počeo kucati komšijama na vrata kako bi ih probudio.

Jedan svjedok rekao je da su osobe koje su pomagale te noći većinom bili muslimani. Oni su također donosili hranu i odjeću.

- Muslimani su spasili živote ljudi. Trčali su okolo i kucali ljudima na vrata. Hvala Bogu na ramazanu - rekla je jedna žena za Huffington Post, dok je druga kazala da nije bilo ovih momaka muslimana koji su pomagali i dolazili bilo bi mnogo više mrtvih.

Veliki broj islamskih kulturnih centara i džamija je također otvorio svoja vrata u cilju pomaganja osobama koje su pogođene požarom.

Preporučujemo vam