BIH

Reisu-l-ulema: Zaustaviti zlo koje se dešava narodu Rohinja

Avaz.ba

5.9.2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović inicirao je formiranje Odbora za podršku narodu Rohinja koji će raditi na upoznavanju bosanskohercegovačke javnosti sa genocidom nad narodom Rohinja i prikupljanju pomoći za stradalnike.

Ovim povodom reisu-l-ulema je za RTV Islamske zajednice u BiH - BIR izjavio kako Islamska zajednica kao i Bosna i Hercegovina ne mogu uraditi puno da se genocid nad narodom Rohinja zaustavi i da im se pomogne, ali da moraju uraditi onoliko koliko mogu.

- Niko kao Bošnjaci ne zna šta znači biti žrtva genocida i kako je to kada vam čitav svijet okrene leđa i ostavi vas na nemilost silnika. Zato mi, prije svih, imamo obavezu da dignemo svoj glas protiv ponavljanja genocida bilo gdje na svijetu, ali ne samo to, nego da i konkretnim postupcima i vlastitim odricanjem pokušamo olakšati tim ljudima ili barem pronijeti istinu o onome šta im se dešava u nadi da će oni koji mogu ovo zlo zaustaviti to i uraditi - istakao je reisu-l-ulema.

Odbor bi trebao okupiti istaknute pojedince iz Islamske zajednice, medija, nevladinog sektora i privrede i biće otvoren za sve one koji imaju ideju kao bi Islamska zajednica i BiH mogli pomoći narodu Rohinja- saopćeno je iz Kancelarije reisu-l-uleme.