SARAJEVO

Memo Haljevac ružio kolege u OV Centar: Nemojte samo dizati ruke, rješavajte probleme građana

Vijećnicima prezentiran elaborat o preduzeću

Piše: N. MANJURA

5.9.2017

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Centar i vijećnik SBB-a Sulejman Memo Haljevac oštro je kritizirao svoje kolege vijećnike na jučerašnjoj tematskoj sjednici o osnivanju preduzeća koje bi trebalo upravljati i održavati objekte u vlasništvu Općine. Nakon brojnih primjedbi na elaborat o tome šta bi preduzeće trebalo raditi, ali i jalovih diskusija, Haljevac je kolegama poručio da je krajnje vrijeme da se počnu baviti konkretnim stvarima.

Ponuda rješenja

- Vrijeme je da građani vide korist rada OV. Ljudi su nas izabrali i mi trebamo početi rješavati njihove probleme. Ako će to biti preduzeće, treba ga osnovati kako valja. Ako rješenje nije preduzeće, moramo ga iznaći. Nahorevo 20 godina čeka vodu, a mi odugovlačimo - kazao je Haljevac.

On je reagirao nakon što su vijećnici imali najviše kritika na način izlaganja elaborata, kao i na to da nije napravljeno poređenje sa sličnim preduzećima u drugim općinama.

Mnogi od njih nisu bili sigurni treba li Općini uopće ovakvo preduzeće, kao i šta će biti s komunalnim preduzećima koje su do sada plaćali.

- Cilj ovog preduzeća je da nam ponudi rješenje jer se nalazimo u situaciji da trebamo pustiti vodovod u Nahorevu, ali ne znamo da li da damo ljudima vodu besplatno ili da plaćaju. Ako tražimo da plaćaju, gdje će plaćati tu vodu - rekao je načelnik Nedžad Ajnadžić.

Haljevac: Kritike kolegama | Ajnadžić: Gdje će plaćati vodu

Javne rasprave

Hoće li Centar osnovati preduzeće koje bi gazdovalo kosim liftom na Ciglanama, vodovodom na Nahorevu i parkingom u parku Hastahana, znat će se nakon javne rasprave. Vijećnici su zatražili i da se nadležni u Kantonu u roku od 60 dana izjasne hoće li vodovod Nahorevo pripasti preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

Nova oprema za glasanje

Na početku sjednice vijećnicima je prezentiran rad na novoj opremi, budući da je velika sala Općine Centar tokom ljetne pauze opremljena elektronikom koja će im omogućiti lakši rad. Nadležna općinska služba je vijećnicima detaljno objasnila kako se koriste novi mikrofoni s pratećom opremom za glasanje.