BIH

Komisija za finansije i budžet: Analizirati konsolidirani revizorski izvještaj

Fena

5.9.2017

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojila Prijedlog plana Komisije za razmatranje revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2016.

Predsjedavajući komisije Predrag Kožul rekao je da će na jednoj od narednih sjednica, zajedno s predstavnicima Ureda za reviziju, biti analiziran konsolidirani revizorski izvještaj za sve institucije za 2016., koji predstavlja novost u analizi.

Pojasnio je da je 10 institucija dobilo mišljenje s rezervom, što ne predstavlja pogoršanje u odnosu na prošlu godinu.

Kožul je dodao da će te institucije morati prvo pismeno dostaviti svoj komentar o revizorskom izvještaju i plan otklanjanja primjedbi, nakon čega će čelni ljudi tih institucija biti javno saslušani.

- Postoji novi element u revizorskim izvještajima, a to je kontrola usklađenosti poslovanja institucija sa zakonskom regulativom i neke institucije su upravo po tom osnovu dobile mišljenje s rezervom - istakao je Kožul.

Komisija je na današnjoj sjednici usvojila i Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2018., te šestomjesečni finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period od 1. januara do 30. juna 2017.

Sjednica Komisije je održana, iako nisu prisustvovali predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je donio odluku da svi članovi te stranke u komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke. SNSD je tu odluku donio nakon što su poslanici u Predstavničkom domu PSBiH izglasali smjenu Nikole Špirića s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) s 24 glasa za i 14 protiv.