LJEPOTA I MODA

Prije nego ošišate šiške, postavite sebi ovih šest pitanja

Avaz.ba

5.9.2017

Čini se kako šiške nikada ne izlaze iz mode. Odličan su izbor ako želite osvježiti svoju frizuru, no njihovo održavanje je malo teže nego što ste mislili. 

Stoga si prvo postavite sljedećih šest pitanja prije nego što ih odlučite odrezati.


Kakve šiške želim? 

Ako ne znate želite li izgledati kao Brižit Bardo (Brigitte Bardot) ili Rooney Mara, onda niste spremni za odlazak pod makaze. 

Imajte na umu kakve tačno šiške želite prije nego što otiđete frizeru. Primjerice, Selena Gomez imala je tačno određenu frizuru na pameti kada se odlučila za šiške. Ona je htjela look inspiriran 70-ima. Htjela je da budu duže i lepršavije, a to je upravo sada i trend, rekla je celebrity stilistica Marissa Marino.

Koliko jaku i zdravu kosu imam?

Ako želite šiške usred ljeta, samo se uvjerite u to da je vaša kosa u dobrom stanju, odnosno da je zdrava. 

- Zdrava je ako može dobro podnositi toplinu i vlagu - rekla je Marino. 

Ako nije tako, prvo se pobrinite kosu dovesti u red, a tek se onda odlučite za šiške.

Koliko imam snage ujutro? Koliko sam umorna predvečer?

Šiške treba njegovati kako bi izgledale uredno. Razmislite koliko imate vremena i volje za uređivanje svojih šiški ujutro, nakon teretane i prije večernjeg izlaska. Morate imati na umu da šiške zahtijevaju redovitu brigu o frizuri. 

Ne možete ih samo ostaviti da prirodno stoje kada se ujutro probudite jer najčešće ”strše”. Možda nisu najbolja opcija za one djevojke koje se baš ne zamaruju frizurom svaki dan.

Šalje li vam vaša kosa signal da je to loša ideja?

Ako vam korijen kose kod čela prirodno ide malo visoko prema gore, onda morate biti pažljivi sa šiškama. 

Najvjerojatnije vam nikada nećete stajati onako kako biste vi to htjeli ili će vam se uvijek razdvajati. Ali bolje je da to znate sada, prije nego što bude prekasno. Niko ne želi biti djevojka koja stalno ”petlja” sa svojom frizurom.

Jeste li spremni za dugotrajnu vezu?

Zapamtite da morate njegovati svoje šiške sve vrijeme. Jednom kada budete spremni pustiti šiške da narastu, sjetite se da je to dugotrajan proces. 

Ako se udajete za nekoliko mjeseci ili ste se u prošlosti često žalili na svoje frizure nakon odlaska frizeru, dobro razmislite jeste li spremni za takav korak.

Koliko dugo već želite svoje šiške? Iskreno?

Impulsivna i nagla odluka da odrežete šiške nije uvijek najbolji izbor. 

Dajte sebi barem dvije sedmice od prve pomisli na šiške pa sve do dolaska kod svog frizera.