BIH

Alarmantno | Sve više građana BiH žali se na telefonske prevare: Ne javljajte se i ne odgovarajte na poruke s nepoznatih brojeva

Ilustracija

Piše: E. HALIMIĆ – T. ROKVIĆ

5.9.2017

Primjer propuštenog poziva s nepoznatog broja iz Litvanije

Primjer poruke koju dobivaju građani

Na telefone mnogih bh. građana u posljednje vrijeme stižu poruke neobičnog sadržaja ili pozivi s nepoznatih brojeva, a zapravo je riječ o telefonskim prevarama na koje mnogi nasjedaju. Zabilježene su najmanje tri vrste takvih prevara.

Snimanje glasa

U prvom slučaju građani dobivaju poziv s nepoznatog broja telefona, jedan od takvih brojeva je +370 (666) 40 712, a prema pozivnom broju poziv dolazi iz Litvanije. Brojni građani putem Facebooka su se požalili da su imali pozive s ovog broja. A sudeći prema komentarima, oni koji su odgovorili na poziv ostali su bez novca koji su imali na računu mobitela, dok su oni koji su na pretplati dobili više račune nego obično, u ovisnosti koliko je trajala uspostavljena veza. Pozivi su stizali i s pozivnim brojevima +547 (Francuska) ili +225 (Obala Slonovače).

U drugom slučaju, građanima u BiH stizale su SMS poruke sljedećeg sadržaja: „Usamljen si, treba ti društvo, čekaju te djevojke koje mogu da ostvare sve tvoje fantazije, pozovi 094270131.“ Iako je u pitanju poruka, smisao prevare je isti, jer, ako pozovete ovaj broj, ostat ćete bez novca na mobilnom računu. Ako u prvom slučaju građani mogu vidjeti broj telefona s kojeg dolazi poziv, u slučaju SMS-a broj se ne prikazuje već se prikazuje ime pošiljaoca „Posebna“.

U trećem slučaju, koji se manje koristi u BiH, građani ponovo dobivaju poziv, a prevara funkcionira tako da poziv stiže s nepoznatog broja, nakon čega glas s druge strane upita „Can you hear me?“ (Čuješ li me). Poenta je snimiti vaš odgovor „da“, kako bi ga mogli koristiti pri kupovini i finansijskim transakcijama u tuđe ime.

Ti takozvani glasovni potpisi upotrebljavaju se u kompanijama koje od klijenta traže potvrdu promjene računa ili novčanih transfera.

Iz „BH Telecoma“ ranije su u više navrata potvrdili da se ovakvi pozivi najvjerovatnije koriste za zloupotrebe, da korisnicima Ultra paketa bude skinut novac s kartice nakon što se jave, te su savjetovali da se ne javljaju na sumnjive brojeve.

Komentari prevarenih ljudi na Facebooku

Plaćanje usluge

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović kaže za „Avaz“ da se u posljednje vrijeme pojavljuju nove vrste telefonskih prevara.  

- Među najnovijima je i da se uputi poziv i da se korisnik natjera da kaže svoje ime i prezime i da na neko pitanje odgovori sa „da“, da bi se taj znak snimio i iskoristio u autorizaciju neke usluge koja se plaća – navodi Mrdović.

On ističe da se većina telefonskih prevara svodi na to da se korisnik na neki način privoli da pozove broj koji se plaća ili da pošalje SMS na neki od takvih brojeva. 

Mrdović: Teško se zaštititi

Univerzalno pravilo 


- Veoma je teško zaštititi se od ovih prevara. Ali, vrijedi ono univerzalno pravilo koje su nas naučili u djetinjstvu, a to je da ne pričamo s nepoznatim ljudima – pojasnio je Mrdović.