BIH

Glasovima SDA i SDS-a i suzdržanošću DF-a "spašena" Meddžida Kreso

S. D.

5.9.2017

Redovnoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, prethodio je nastavak sjednice ove Komisije prekinut u julu. 

Razmatran je zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi člana 3.15. Izbornog zakona BiH, čiji su podnosioci četvrtina poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

S tim u vezi, na usaglašavanje Kolegiju Komisije zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je prijedlog zaključka da se Ustavni sud BiH obavijesti da Ustavnopravna komisija nije postigla jedinstven stav o zahtjevu Ustavnog suda BiH.

Razmatrana je i Informacija Kolegija Predstavničkog doma u vezi s aktom Suda BiH. Riječ je o pismu bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso kojim se ona krajem prošle godine prvobitno obratila Ustavnopravnoj komisiji ovog doma, a potom i Parlamentu BiH i Vijeću ministara u kojem se žalila na rad Pravobranilaštva BiH u jednom konkretnom predmetu. 

Kreso je pismo poslala još u decembru prošle godine i to uoči izbora pravobranioca BiH i njegove dvojice zamjenika, za koje je u tom trenutku bio raspisan konkurs. Nekoliko dana nakon Kresinog pisma Vijeće ministara BiH poništilo je konkurs za izbor pravobranioca bez ikakavog obrazloženja. 

Ovo pismo više puta se našlo na sjednici Ustavnopravne komisije, a Arnaut je danas podsjetio da su i predstavnici Pravobranilaštva BiH na sjednici Komisije ocijenili da se to pismo moglo shvatiti kao Kresin pritisak na Pravobranilaštvo. 

Arnaut je ocijenio da se u ovom slučaju radi o nedopustivom djelovanju i predložio je da Komisija usvoji zaključak da se ovaj predmet uputi Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) na razmatranje. Tome su se usprotivili Šefik Džaferović (SDA), član Komisije i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, te članica Komisije Aleksandra Pandurević. Džaferović je prvobitno predložio da Komisija uputi odgovor o ovom pismu aktuelnom predsjedniku Suda BiH, no na Arnautov zahtjev Džaferoviću da precizno formulira sadržaj tog pisma, Džaferović je odustao od tog prijedloga i predložio novi, odnosno da se Komisija samo izjasni o tome da je Informaciju Kolegija doma o pismu primila k znanju. 

S dva glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim, ovaj zaključak je i usvojen. 

Arnaut je u izjavi novinarima ocijenio da je razočaran ovakvim ishodom, naročito jer se Pravobranilaštvo našlo pod pritiskom u trenucima kada je na njima veoma odgovoran posao knjiženja vojne imovine na državu. 

- Posebno sam razočaran činjenicom da smo danas imali jedno koordinirano djelovanje SDA i SDS-a kada je u pitanju zaštita gospođe Kreso, a po pitanju pisma kojim je ona "udarila" na Pravobranilaštvo BiH i to baš u trenutku kad je to Pravobranilaštvo na braniku borbe zaštite državne imovine. I, mene je razočaralo da nismo usvojili zaključak da se ovo proslijedi VSTV-u, jer su protiv bili SDA i SDS - kazao je Arnaut.