GLOBUS

Putin: Tramp nije moja mlada, ja nisam njegov mladoženja

Avaz.ba

5.9.2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin uzdržao se danas od kritiziranja američkog predsjednika Donalda Trampa, i "naivnim" nazvao pitanje da li je razočaran Trampom.

- Tramp nije moja mlada, a ja nisam njegov mladoženja - rekao je Putin, prenosi AP.

Upitan kako bi se Rusija osjećala da se pokrene postupak smjene Trampa, Putin je kazao da bi bilo "apsolutno pogrešno" za Rusiju da komentira američke unutrašnje stvari. Rusija je pozdravila izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD, međutim SAD je nedavno pooštrila ekonomske sankcije Rusiji, i smanjila broj ruskih diplomata u toj zemlji, podsjeća američka agencija.

Rusija zadržava pravo da dalje smanji broj američkog diplomatskog osoblja u Moskvi i protjera iz zemlje još do 155 njih, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin, ali i dodao da to Moskva neće uraditi u ovom trenutku. 

Reagirajući na ono što je nazvao "vašingtonskim dosadnim aktima bez presedana" prema ruskom diplomatskim objektima u Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je rekao da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da se protiv američkih vlasti podnese tužba zbog kršenja ruskih vlasničkih prava, naveo je Reuters. 

Moskva je ranije naredila SAD da do 1. septembra smanji broj diplomatskog osoblja na 455 ljudi, što je isti broj koji Rusija ima u SAD, prenosi AFP. Kako je dodao, taj broj od 455 diplomatskog osoblja podrazumjeva 155 osoba zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji pri UN u Njujorku, što znači da njegova zemlja može dodatno da smanji broj američkih diplomata na 300.

Putin je američki establišment optužio za odsustvo političke kulture u vezi sa situacijom sa ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD, prenosi Sputnjik i dodaje da će se Rusija žaliti sudu u vezi sa oduzimanjem njenog prava da raspolaže svojom imovinom u SAD. 

- Za početak ću dati nalog Ministarstvu vanjskih poslova da se obrate sudu, da vidimo kako funkcioniše taj hvaljeni američki pravosudni sistem - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sjamenu. 

Govoreći o saradnji između Rusije i SAD Putin je rekao da je teško voditi dijalog sa ljudima koji miješaju Austriju sa Australijom. 

- Teško je voditi dijalog sa ljudima koji miješaju Austriju i Australiju. Tu nemate šta da radite. Očigledno da je takav nivo političke kulture određenog dijela američkog establišmenta - rekao je Putin. 

On je dodao da je "američki narod, Amerika zaista sjajna zemlja i velika nacija ljudi sa toliko niskim nivoom političke kulture" i dodao da će Moskva i Vašington uspjeti da nađu kompromis u rješenju bilateralnih i međunarodnih problema, kako o tome govori predsjednik SAD Donald Tramp.