BIH

Podrška njemačkog privrednog saveza (AHK) "Aluminijevoj" viziji razvoja BiH

Avaz.ba

5.9.2017

Čelni ljudi zastupništva njemačke privrede u BiH (AHK BiH), koje je produženom rukom njemačke vanjskotrgovinske komore, u pratnji vodstva Privredne komore Mostara boravili su u službenoj posjeti "Aluminiju" d.d. Mostar, koji je odnedavno i članicom Privredne udruge AHK, imena Wirtschaftsverein. 

Direktor "Aluminija" Mario Gadžić, izvršni direktor za tehničke poslove i razvoj Boris Vican, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Darko Juka i stručni saradnik za marketing Miljenko Buhač bili su domaćinima izaslanstvu koje su predvodili zamjenik direktora AHK BiH Martin Gaber, predsjednik GK Mostara Vjenceslav Leko i njegovi kolege iz Upravnoga vijeća GKM-a Damir Vidačak, Anel Demić i Jakov Sopta, u pratnji više stručnih suradnika.

Riječ je o posjeti upoznavanja, tokom kojeg je direktor Gadžić goste upoznao s aktuelnim trenutkom "Aluminija", naglasivši kako je u posljednjih godinu dana došlo do promjene pokazatelja u poslovanju Društva, s intencijom nastavka stabiliziranja ukupnoga poslovanja i, što je prioritetno, povećanja obima proizvodnje, uz tekuće obimno restrukturiranje. Poseban naglasak jednosatnog susreta bio je na "Aluminijevu" strateškom opredjeljenju pronalaska inozemnoga partnera za ulaganje u više stupnjeve obredbe mostarskoga metala, s ciljem trajne promjene trendova po pitanju izvoza proizvoda višega stupnja obrade, umjesto isključive prodaje sirovog metala.

- "Aluminij" upravo na njemačkomu tržištu vidi izniman potencijal, napose u svjetlu posljednjih kontakata koje smo ostvarili s njemačkim aluminijskim divom "Trimetom" i s jednim od najvećih evropskih proizvođača automobilskih felgi Borbetom – poručio je Gadžić, naišavši na puno odobravanje Martina Gabera, koji je ponudio pomoć AHK BiH u snaženju postojećih i stvaranju novih sveza Hercegovačkoga diva s njemačkim privrednicima.

- Cjelokupna je bh. privreda pred ozbiljnim izazovima, zbog nezahvalnog poslovnog okružja, unatoč kojemu privrednici ipak uspijevaju ostvariti zapažene uspjehe. Okretanje zapadnoevropskomu tržištu i povezivanje s ozbiljnim ulagačima s tih prostora držim ispravnim putom i pozdravljam Vašu poslovnu strategiju, odnosno viziju budućnosti ovoga podneblja koju ste predočili – kazao je Gaber, da bi se i Leko, u ime mostarske komore, nadovezao s riječima zahvale što "Aluminij" u GKM-u vidi partnera koji će, poručio je, nastaviti ulagati najveći mogući napor na zajedničkom poboljšanju ukupnoga privrednog okružja na ovom prostorima.

Inače, AHK BiH najvećom je mrežom privrednih subjekata u Evropi, ima izvrsne kontakte s gotovo svim svjetskim firmama, finansijskim, tehnološkim i naučno-istraživačkim institucijama, ali i s njemačkom vladom te, putem vladinih kanala, i sa svim drugim značajnim privrednim savezima u svijetu.

- AHK BiH sa zanimanjem prati rad i poslovne pothvate "Aluminija", čiji su posljednji pokazatelji za svaku pohvalu. Vaš utjecaj na ukupan život BiH gotovo je nemoguće do kraja procijeniti i imate našu punu podršku u umrežavanju s njemačkim tržištem, kao i u svim drugim dostupnim oblicima suradnje – zaključio je Gaber.