NOGOMET

Rijeka kažnjena zbog rasističkog ponašanja navijača

Srna

5.9.2017

UEFA je kaznila Fudbalski klub Rijeka sa 21.000 eura i zatvaranjem sjeverne tribine stadiona na Rujevici na predstojećoj utakmici sa atinskim AEK-om zbog paljenja baklji i skandiranja "Ubij Srbina" i "Ko ne skače - pravoslavac" tokom utakmice sa Olimpijakosom. 

UEFA je kaznila hrvatskog prvaka zbog, kako je navedeno na veb-sajtu Kluba, uvredljivih povika, paljenja baklji i blokiranih stepenica na tribinama tokom utakmice protiv Olimpijakosa u plej-ofu Lige šampiona.

FK Rijeka je kažnjena novčano zbog "rasističkog ponašanja navijača, pirotehnike i loše organizacije susreta protiv grčkog tima".

Prema naknadnoj prijavi koja je dostavljena delegatu od partnera UEFA, zbog diskriminacijskog skandiranja dijela navijača na sjevernoj tribini - Gazi, gazi, gazi Cigane, Ko ne skače - pravoslavac i Ubij Srbina- Rijeka je kažnjena zatvaranjem sjeverne tribine na narednoj međunarodnoj utakmici. Sva navedena nedolična skandiranja su zabilježena audio-video zapisom i dostavljena disciplinskim tijelima UEFA - piše na portalu riječkog kluba. 

Iz Rijeke su se žalili na odluku UEFA, iako neće pustiti u prodaju karte za sjevernu tribinu za duel s AEK-om.